"Prioritatea zero pentru viitorul Guvern este sa asigure o crestere economica sustenabila care sa poata fi sustinuta pe termen lung. Asta nu inseamna neaparat 6% anual, poate fi undeva la 5%, dar important este sa fie sustenabila", a spus marti Ionut Simion, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), cu ocazia lansarii documentului Prioritati pentru Romania 2016 (descarca si citeste documentul din atasament).

Imagine de la conferinta AmCham de martiFoto: Hotnews

O crestere economica ne-sustenabila poate avea efecte nefavorabile pe termen mediu si lung. O crestere de 6% e buna la prima vedere, dar daca nu are la baza argumente sustenabile am putea plati un pret destul de mare pentru ea, a mai spus seful AmCham.

Ionut Simion s-a mai referit si la bugetul pe anul viitor, sperand ca acesta sa nu fie in asa fel construit incat sa aduca cu sine noi taxe sau cresterea celor actuale. "E normal, orice Guvern viitor va propune un nou buget. Noi avem cateva elemente incluse deja in Codul Fiscal si mai vedem propunerile din oferta electorala a partidelor politice. In mod normal, ceea ce e trecut in Codul Fiscal, ar trebui sa ramana. Este insa adevarat ca orice masura prevazuta in actualul Cod Fiscal poate fi amanata, anulata samd. Intelegem ca e un moment de cotitura si ca orice partid care va veni la guvernare va dori sa isi puna in aplicare propriul program care sa se bazeze pe o constructie proprie a bugetului", mai spune Simion.

Ingrijorarile investitorilor americani vin din alta parte. "Orice esec al unei masuri fiscale de natura a aduce un beneficiu electoral, orice masura populista daca nu poate fi sustinuta pe termen mediu, va fi ulterior insotita de cresteri de taxe. Noi nu avem nimic impotriva masurilor populiste. Dar ne temem ca daca ele nu vor putea fi sustinute-si experienta noastra anterioara confirma acest lucru- vom asista la cresteri de taxe. Aceste propuneri de taxe noi se fac peste noapte, iar cei care platesc nota suntem in final tot noi.Impozitul pe constructii speciale s-a introdus intr-o saptamana, iar mediul de afaceri a fost consultat superficial. TVA s-a marit in 2010 in doar 3 zile", a mai aratat marti seful AmCham.

Spre deosebire de dezbaterile electorale anterioare, se observa o pondere mai mare a temelor economice in agenda electorala de anul acesta, s-a mai spus in conferinta de marti, iar investitorii isi doresc ca atentia acordata acestui domeniu sa fie mentinuta dupa alegeri.

Recomandarile AmCham ofera o imagine clara a prioritatilor mediului de afaceri cu privire la unele domenii strategice ce necesita interventii imediate si pe termen mediu. "Speram sa regasim cat mai multe dintre recomandarile raportului Prioritati pentru Romania in platformele economice propuse de partide in scopul atingerii obiectivului comun de crestere a competitivitatii economice a Romaniei", considera Ionut Simion, Presedintele AmCham Romania.

Documentul Prioritati pentru Romania pune accentul pe nevoia de fundamentare a ofertelor politice tinand cont de schimbarile din ce in ce mai dificil de anticipat la nivel global, de oportunitatile Romaniei de a se remarca in calitate de lider regional in cadrul structurilor internationale din care face parte, de nevoia de a transfera performanta economica a ultimilor ani la nivelul bunastarii populatiei si de a insoti cresterea economica cu masuri de crestere a competitivitatii.

Principalele repere ale mandatului 2016 - 2020 tin de asumarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE intre ianuarie - iunie 2019, un exercitiu complex, caracterizat de o responsabilitate plurivalenta, intr-o perioada dificila pentru existenta Uniunii in ansamblul sau, iar in plan intern definirea proiectului de pozitionare strategica a tarii, un proiect care sa confere coerenta politicilor publice, alocarii investitiilor si utilizarii eficiente a resurselor de toate tipurile.

Avand la baza domeniile favorabile enumerate mai sus, precum si analiza realizata de AmCham Romania cu ocazia publicarii Raportului de Competitivitate a Romaniei 2016, consideram ca Romania trebuie sa faca pasi importanti si rapizi intr-o serie de cinci piloni esentiali pentru dezvoltarea viitoare:

  • Capitalul uman, prin masuri de reversare a declinului demografic, de retentie a fortei de munca specializate, de asigurare a continuitatii in reforma si investitia in educatie, precum si printr-o alocare mai mare pentru sanatate, concomitent cu eforturi de crestere a eficientei si accesului la serviciile medicale de calitate.
  • Infrastructura moderna necesara in agricultura, pentru eficientizarea costurilor de exploatare, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin continuarea politicilor de digitalizare, si nu in ultimul rand in domeniul transportului prin implementarea si finantarea fara intarziere a Master-Planului in transport.
  • Atragerea fluxurilor de capital prin directionarea strategica a investitiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri si cresterea investitiilor locale in capital productiv, prin dezvoltarea unei piete de capital locale puternice si lichide, completate de masuri de atragere a investitiilor straine.
  • Dezvoltarea durabila si protectia mediului prin administrarea in conditii de maxima eficienta a cadrului natural al Romaniei, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier si gestionarea deseurilor.
  • Statul de drept si aplicarea legii, prin consolidarea integritatii in domeniul public si privat,  prin sustinerea luptei anti-coruptie si implementarea unor standarde de etica, combaterea  birocratiei si asigurarea unei justitii eficace.

AmCham reitereaza cu acest prilej nevoia de aliniere transpartinica a tuturor partilor interesate din societate pentru formularea si realizarea unui proiect de tara cu orizont multi-generational, un proces transformational pentru Romania prin angrenarea intregii societati intr-un exercitiu de integrare si incredere in potentialul Romaniei si care sa defineasca rolul si locul pe care Romania il va avea la nivel european si global.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este cea mai reprezentativa asociatie profesionala de afaceri, infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane, dar care reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.