Serviciile au urcat pe locul al doilea in clasamentul insolventelor din Romania, in urma intrarii in insolventa a RADET si Hidroserv, arata o analiza realizata de Casa de Insolventa Transilvania (CITR), care administreaza un portofoliu de peste 850 de proceduri de insolventa. Compania a realizat o radiografie a sectoarelor dominante in piata insolventei din randul firmelor cu impact in economie (cele care au o valoare a activelor imobilizate mai mare de un milion de euro). Daca, in prima jumatate a anului, serviciile reprezentau 18% din insolventele din Romania, in functie de valoarea activelor imobilizate, si ocupau locul trei in top, alaturi de imobiliare, in urma deschiderii procedurilor RADET si Hidroserv, acest sector insumeaza 22% din insolvente, dupa industrie, care reprezinta acum 55% din total.

Andreea Cionca -AnghelofFoto: Hotnews

"Ne asteptam ca intrarea in procedura a acestor trei companii mari (Radet, Hidroserv si ELCEN) sa modifice topul insolventelor anului 2016. Industria continua sa ocupe primul loc, mai mult de jumatate din piata in insolventa acum, insa serviciile vin puternic din urma. Impactul societatilor insolvente in economie nu mai e dat de numarul lor, ci de dimensiunea fiecarui business in parte: cifra de afaceri, valorea activelor imobilizate, numarul de angajati, furnizori", a declarat Andreea Cionca - Anghelof, Managing Partner CITR.

Industria ocupa 55% din piata companiilor de impact in insolventa, in urma deschiderii procedurii la ELCEN. Numai aceasta, prin cumulul activelor imobilizate, ocupa 44% din piata industriei in insolventa.

Pe langa RADET si Hidroserv, in prezent, 44 de societati cu impact in economie sunt in insolventa in sectorul serviciilor. Acestea cumuleaza peste 2,284 de miliarde de lei in active imobilizate, 11.588 angajati, o cifra de afaceri de peste 2,518 de miliarde de lei si isi desfasoara activitatea in Bucuresti (40,9%), Muntenia (16,3%), centrul tarii (16,3%), Moldova (11,36%), Oltenia (6,81%), Crisana (6,81%), Dobrogea (4,54%) si Banat (2,27%).

Cele 44 de societati furnizeaza servicii de intermedieri (in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane, intermedieri in comertul cu combustibili, minereuri, metale si produse chimice pentru industrie etc.), IT (prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe etc.), instalatii (electrice, sanitare, de incalzire si aer conditionat), consultanta (pentru afaceri si management, in tehnologia informatiei etc.), transport (activitati de inchiriere si leasing, transporturi de marfuri, intretinerea si repararea autovehiculelor etc.), reciclare (recuperarea materialelor reciclate sortate), furnizare de abur si aer conditionat, ambalare, jocuri de noroc si pariuri, la care se adauga si restaurantele si hotelurile.

Mai mult decat atat, conform analizei realizate de CITR, 29 de companii de impact din domeniul serviciilor au cereri pe rol in instanta pentru intrarea in insolventa. Impreuna, acestea vor cumula active imobilizate in valoare de 670 de milioane de lei, 2.844 de angajati si o cifra de afaceri de 285 de milioane de lei.