Doar 35% dintre romanii care traiesc in mediul rural au un cont bancar, procent de peste doua ori mai mic decat cel din orasele mici, de 78%, in timp ce 85% dintre locuitorii din orasele mari au conturi la banci, potrivit unui studiu publicat luni de agentia de cercetare de piata Brandberry, realizat la comanda platformei online de plati electronice Nocash, scrie New.ro. In orasele mici si medii, numarul romanilor care au declarat ca detin si card bancar este cu 9% mai mare decat numarul celor care sustin ca au doar cont bancar.

Aceasta inseamna ca aproape 9% dintre locuitorii oraselor mici si medii nu cunosc diferenta dintre un card bancar si un alt tip de card, media la nivel national media fiind de 2%.

In plus, un sfert dintre cei care au declarat ca nu detin un cont bancar spun ca a avut, dar din diverse motive, a renuntat la el.

Urmareste mai jos interventiile LIVE din conferinta :

In 2015, a fost pentru prima oara cand numarul de tranzactii de plati la comercianti a depasit numarul tranzactiilor de retragere de numerar la ATM-uri.

Ikea reduce de Black Friday cu pana la 50% din pretul unor produse

Aceasta evolutie a avut loc in conditiile in care doar unul din cinci posesori de card face plati, astfel ca 80% dintre cei care au card il folosesc preponderent pentru a retrage numerar si a face plati cu numerar, in timp ce doar 20% dintre detinatori fac plati preponderent cu cardul.

O alta concluzie a studiului este ca peste 50% dintre respondentii de la oras isi primesc salariul pe card, fata de doar 23% dintre cei de la sat.

Cu toate acestea, 95% din populatie utilizeaza numerarul des si foarte des. Tocmai de aceea, in top trei facilitati dorite de respondenti in apropierea locuintei sunt farmacia (36,6%), cabinetul medical (32,2%) si bancomatul (27,9%), banca find abia pe locul al optulea.

Studiul releva si apetitul in crestere al romanilor pentru comertul electronic.

In primele noua luni din acest an, 20% dintre respondenti au facut cumparaturi din magazinele online romanesti si 6% din magazinele online din afara tarii.

Primul card bancar a aparut in Romania in urma cu 20 de ani, emis sub sigla Visa, atunci fiind instalat si primul bancomat de la care se puteau retrage bani.

"Astazi exista peste 15 milioane de carduri pe piata si mai mult de una din doua tranzactii pe un card Visa este o plata la comercianti, ceea ce reflecta progresul platilor electronice in Romania", a declarat directorul general Romania, Croatia, Malta si Slovenia in cadrul Visa Europe, Catalin Cretu.

In ultimii 20 de ani, romanii au parcurs un drum lung, iar evolutia este semnificativa, spun specialistii.

"In urma cu 20 de ani, se soptea PIN-ul la ATM, iar cardul era aruncat la cosul de chitante de langa bancomat dupa ce se facea retragerea. Astazi, milioane de romani fac plati online, iar hipermarcheturile au inceput deja sa introduca posibilitatea de plata cu mobilul a cumparaturilor", a spus directorul general al No Cash Capital Consult, Sergiu Cone.

Studiul a fost realizat in perioada 10-21 octombrie 2016, prin interviuri fata in fata la domiciliul respondentilor din orasele mari, medii si din mediul rural. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 1.091 persoane selectate aleator, in varsta de cel putin 18 ani.