Intr-un context in care Romania este inconjurata de insule rosii, de bun simt pare a fi sa incerci sa iti cauti aliati care sa te sustina in demersurile tale pro-europene. E ca in dragoste. Daca iti iubesti cu adevarat prietena, treci peste micile ei defecte si incerci sa o sustii. Miercuri insa, la sediul BNR a avut loc o conferinta dedicata integrarii Romaniei in zona euro. Ei bine, Romania aproape ca i-a dat papucii zonei euro, dar in cel mai pur mod tehnocrat. "Noi incercam sa explicam de ce nu putem merge d-amboulea, cum spunea Stolojan acum vreo 20 de ani. Dom`ne, nu mergi de-amboulea in ceva. Trebuie sa analizezi, sa calculezi si abia apoi iei decizia. Iti asumi niste riscuri, le explici oamenilor. Sunt tari in care a abandona moneda tine de domeniul identitatii. Dimensiunea identitara revine acum puternic in viata statelor membre UE. Si trebuie sa avem in vedere asa ceva", a explicat miercuri profesorul Daniel Daianu, academician, fost ministru al Finantelor si cunoscut ca un tehnocrat absolut.

Daniel DaianuFoto: Agerpres

Asculta aici fragmentul din interventia profesorului Daianu:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Asistam la un autism intelectual, care se vede la modul in care dezbatem si alte probleme din domeniul politicilor economice. Asa cum in viata politica din Europa a existat un autism in demersurile politicienilor care nu au inteles ce se intampla in societate. Se produce Brexitul- mare surpriza! Castiga alegerile altii in alte tari- iar mare surpriza! Asta arata a autism. Se traieste intr-un turn de fildes! Si analistii au o problema: modul in care s-a discutat despre globalizare.Multa vreme globalizarea a fost vazuta ca o situatie win-win. Nu, domnule, globalizarea este o situatie de win-lose. Si cand loserii sunt multi, ai o mare problema. De aia s-a intamplat Brexitul si de aia a fost ales Trump", considera fostul ministru, in prezent membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale.

Asculta mai jos alt fragment din interventia profsorului Daianu:

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Ce mesaj transmite Romania de fapt?

Un asemenea mesaj poate fi interpretat ca fiind prost plasat din punct de vedere al momentului in care e transmis (nu stiu cat de actual este "pericolul" de a trece la euro in urmatorii ani, subiectul nu a fost abordat recent din cate imi aduc aminte), dar si mai ales este prost plasat in actual conjunctura international. E drept, Daianu a precizat ca vorbeste in nume personal si nu asuma discursul in numele Bancii Nationale. Dar chiar si asa, cand tara ta e inconjurata de pro-comunisti, cand in SUA e ales un presedinte banuit de tandreturi ideologice cu liderul rus, cand nationalismul capata accente euro-centrifuge, ideea e ca Romania sa sustina cat mai apasat valorile democratiei. In niciun caz nu pui ACUM valorile UE sub semnul intrebarii, fie si in spatele unei cortine a analizelor economice.

Ideea conferintelor pe tema aderarii la euro este, cum spuneam, inactuala. Nimeni in Romania lui 2016 nu discuta daca sa aderam saptamana asta sau luna asta la euro. Momentan, economia noastra are cu totul alte probleme si cu totul alte prioritati.

A face in 2016 conferinte pe tema pericolelor trecerii la euro e ca si cum ai discuta despre riscul ca un TGV construit la Faurei sa se izbeasca la Pucioasa cu un OZN plin de turisti veniti din Spatiu ca sa ne viziteze tara. Ceea ce, potrivit unor analize proprii, nu se va intampla prea curand.

  • In al doilea rand, dai un semnal prost. Nationalism, deruta Occidentului- cui foloseste?

"Europa este in deruta, peste Ocean lumea este in deruta. Vedem toti ce se intampla", spune Daianu. O teza care pentru noi a fost o ipoteza de lucru este ca Uniunea Europeana e un bun public european care trebuie aparat de toti cei de buna credinta, mai ales in vremuri foarte grele in care tendintele de fragmentare sunt curente. Trebuie sa constatam la rece, fara a avea un parti- pris ideologic, trebuie sa fii foarte lucid si sa ai in vedere ceea ce poate sa ajute ca sistemul global -chiar daca se fragmenteaza, sa nu aneantizeze ceea ce defineste o democratie! Democratiile trebuie sa ramana democratii. Chiar si atunci cand exista un sindrom de accentuare a controlului, de protectie prin masuri protectioniste. Noi nu trebuie sa scapam din vedere ca exista o trecere a Rubiconului, cand o schimbare poate sa denote o schimbare de la ceea ce defineste o democratie. Si sunt asemenea curente care ne pot intoarce in timp in Europa si in lume. Romania este loiala UE, NATO tocmai fiindca observam ce vremuri traim si ceea ce se contureaza.

  •  Academicianul admite: Proiectul euro este politic!

In alte tari in tranzitie asemenea analize se fac temeinic, spune Daianu. "Chiar si aseara mi-am pus intrebarea-vazand alegerile din Bulgaria, din Moldova, ceea ce se petrece peste Ocean- cum de venim acum cu un asemenea studiu? Ei bine, proiectul euro are o dimensiune politica si chiar geopolitica foarte pronuntate. Este un proiect politic. Au fost tari care nu indeplineau conditiile de intrare dar care au fost totusi primite. Daca acum situatia este cea care este, ai fi tentat sa spui ca vrem cat mai repede in zona euro, pentru ca ucrurile arata asa cum arata. Si raspund si la aceasta intrebare: geopolitica poate grabi aderarea. Dar chiar si asa stand lucrurile, nu poti sa ignori analiza economica. A ignora analiza economica inseamna a ignora lectiile zonei euro. Trebuie sa fii lucid. Noi nu oferim un calendar pentru intrarea in Zona Euro, ci oferim niste estimari. Unii cred ca daca ai crestere cu orice pret, lumea va trai mai bine. Nu este asa! Depinde foarte mult de distributia veniturilor! Deci, decizia de aderare trebuie luata foarte rational!", mai spune Daianu

Evident ca exista riscuri cat priveste o viitoare intrare in Eurozona. Dar infinit mai apropiat mi se pare de pilda riscul de a da de pamant cu criteriile nominale privind aderarea, si asta chiar de la anul.

Sa ne intelegem: trecerea la euro nu este un scop un sine, insa poate fi un excelent vehicol pentru politici fiscal coerente si responsabile. Istoria recenta ne arata ca inafara momentelor in care eram verificati si controlati de institutiile europene, Romania nu prea s-a reformat. Daca insa ne fixam un scop, o ancora motivationala, am fi obligati sa ne facem temele in materie de reforme. Folosirea euro pe post de sperietoare nu face altceva decat sa dea apa la moara curentelor politice nationaliste si populiste. Promovam legi care ajung la Curtea Constitutionala, incalcam legea responsabilitatii fiscal-bugetare, dar in acelasi timp ne dam cu parerea asupra constructiei zonei euro.

N.Red. In niciun caz nu comentam aici calitatea datelor din studiul realizat de Daniel Daianu cu privire la riscurile privind trecerea la euro. Ne exprimam doar nesiguranta cu privire la cat de oportun este sa vii acum cu asemenea mesaje.