Taxele vor creste, brain drain - migratia tinerilor educati in cautare de locuri de munca specializate - va fi in crestere, notorietatea va fi mai importanta decat competenta iar polarizarea fara precedent va provoca mecanismele sociale si ale societatii civile - iata cateva predictii pentru 2017. In categoria vesti bune, putem nota stabilitatea fluxului de intrari financiare in Romania, provenind de la romanii aflati in strainatate, in jurul cifrei de 3,2 miliarde EUR si, de asemenea, estimarea ca si in acest an volumele vor fi la acelasi nivel - cu posibile mici variatii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Industriile diverse continua adoptarea de noi tehnologii, de la transferul de bani, unde sunt avute in vedere accelerarea serviciilor pe canalele electronice si diversificarea pe platformele online si mobile pana la productia industriala.

Mobilitatea este, din nou, unul dintre cuvintele cheie ale anului 2017, tendinta care se manifesta de cativa ani deja si atinge cele mai diverse domenii: media, banking, financiar, industrii etc.

Se vor produce noi alinieri la legislatia europeana, cum este baza unica de impozitare a profitului – ceea ce va duce la o regandire a politicilor preturilor de transfer ale multinationalelor care opereaza in UE. Se vor inaspri normele de protectie a Datelor Personale.

“Una dintre conditiile de baza a prognozelor reusite este atentia la medii diverse pentru a putea identifica conexiuni, modele si similitudini si pentru a estima impactul. Aici dorim sa contribuim cu Prognosis - Noaptea predictiilor; sa oferim concentrat o baza de schimb de informatii, pentru o intelegere cat mai buna a mediului. Am adaugat in acest an si un ghid pentru imbunatatirea capacitatilor de predictie in afaceri si politici, bazat pe o lucrare care cuprinde 10 ani de studiu asupra metodelor de prognozare”, spune Crenguta Rosu, Managing Partner al DC Communication.

Gabriel Sincu, EY Romania: Nori in segmentul fiscalitatii

• in ciuda avansului spectaculos al economiei din 2016, in 2017 vom avea de-a face cu o crestere a fiscalitatii: fie ca vorbim de cresterea impozitului pe dividende de la 5% la 10% sau chiar la 16%, fie ca vorbim de renuntarea la prognozata reducere de TVA de la 20% la 19%, noul guvern va trebui sa faca ceva pentru a echilibra un buget de stat ce pare a porni anul nou in deriva.

• Modernizarea administrarii fiscale va bate pasul pe loc si, odata cu plecarea tehnocratilor de la ANAF, inspectorii vor reveni la vechile practici abuzive ce vor da mult de lucru consultantilor si avocatilor de litigii fiscale.

• La nivel european, masura de adoptare a unei baze unice de calcul a impozitului pe profit va face cativa pasi importanti, in linie cu evolutiile internationale impotriva transferului de profituri in paradisurile fiscale, ceea ce va duce la o regandire a politicilor de preturi de transfer ale multinationalelor operand in UE.

Daniela Budurea, Western Union: Romanii plecati continua sa trimita bani acasa, creste fenomenul de brain drain

• Transferurile transfrontaliere de bani la nivel global vor continua sa creasca moderat, cu un ritm de crestere de o cifra. in cazul Romaniei, remiterile s-au stabilizat in jurul cifrei de 3,2 miliarde EUR si vor ramane in aceasta zona, intr-un interval de +/- 2/3%, fiind influentate de evolutia si impactul Brexitului. Romanii din strainatate continua sa trimita bani in tara, familiilor si celor dragi, chiar daca o fac mai rar pe fondul problemelor economice din tarile de adoptie.

• Fenomenul noii migratii romanesti va fi in usoara descrestere, continuand trendul ultimilor ani. Principalele destinatii ale migratiei romanesti vor continua sa fie Germania, Marea Britanie si tarile Nordice. Se schimba profilul migrantului roman: tot mai tineri si tot mai multi din segmentul educat, multi vizand posturi de specialisti, bine platite in tarile cu industrii mature si solide.

• Ce vom vedea in piata transferurilor de bani:

- dezvoltare accelerata a serviciilor pe canalele electronice si diversificare a produselor oferite catre zone netraditionale – prin solutii adaptate pentru online, mobil sau chiar platforme sociale

- continua diversificare a jucatorilor de nisa si intrarea jucatorilor din domenii adiacente (mobile, social media) – care converg catre piata remiterilor

- vom asista la inasprirea normelor de Data Protection prin alinierea la legislatia din tarile UE.

Mirela Dragoi, Pet Star: Tehnologii noi in industrii diverse, noi utilizari: ambalajele PET vor cuceri noi domenii

• Noile tehnologii din industria producatoare de ambalaje PET permit diversificarea utilizarilor acestui ambalaj si pentru noi industrii. Desi deja comune in industria alimentara, PET-urile nu sunt inca adoptate de toate sub segmentele. in 2017 vom vedea o crestere a utilizarii acestui tip de ambalaj in industria lactatelor, industria cosmeticelor si farmaceuticelor

Roxana Vitan, Romanian American Foundation: Polarizare. Filantropia locala trebuie sa se mute de la proiect, la termen lung

• Ca parte a unui trend mai larg decat cel national, radicalizarea discursului public poate duce la o polarizare accentuata a societatii, inclusiv a societatii civile. Monitorizarea si sanctionarea posibilelor derapaje de la valorile democratice si drepturile omului va reprezenta un test (de maturitate) pentru societatea civila, in variile ei forme de existenta.

• Din perspectiva finantarilor pentru societatea civila, nu estimam ca 2017 va fi un an mai usor decat 2016, in special pentru organizatiile mici si medii. Este necesar ca filantropia locala sa isi asume mai mult rolul de investitor in “infrastructura” societatii civile, mutandu-se dinspre finantarea pe proiect catre o perspectiva pe termen mai lung. Primele miscari catre aceasta abordare sunt deja vizibile si ne asteptam ca ele sa continue.

Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent: Notorietatea bate competenta, platformele mobile in crestere

• More opinion, less journalism

Se va mentine tendinta de atomizare a pietei, prin aparitia unor noi paltforme media, in special in domeniul online. in plus, discursul public se va imbogati in continuare cu "voci", efect al "democratizarii instrumentelor jurnalsimului", fara a presupune si asumarea raspunderilor jurnalistului. Notorietatea va continua sa bata competenta.

• Know as you go II

Creste ponderea platformelor mobile. Va conta din ce in ce mai mult - atat pentru public, cat si pentru publicitari - oferta media pentru "ecranele mici" (telefoane mobile, tablete) in detrimentul platformelor traditionale, ba chiar si a calculatoarelor. Este o reflexie a schimbarilor obisnuintelor de consum mediatic al publicului. Ridica probleme producatorilor de continut, care trebuie sa-si adapteze tehnologic ofertele, dar si pentru publicitari.

• Who is not with us...

Vom asista la o acutizare a tonului in dezbaterile publice - atat la nivelul autoritatilor, cat si la cel al publicului. Anul 2017 va incepe sub semnul formarii si instalarii noilor autoritati, in urma alegerilor legislative. Tonul campaniei este deja vindicativ si amenintarile de tip "pe multi voi popi" s-au formulat deja in mod explicit. Exista teme care au polarizat grav societatea (migranti, definitia familiei). Va trece un timp pana cand "taberele" isi vor negocia compromisul, iar acesta nu va veni de la sine, fara medierea unei elite intelepte.

Vintila Mihailescu, antropolog: Niciodata nu e asa ca sa nu fie cumva!

• Romania va incepe sa realizeze ca nu e singura pe lume, ca nu doar la noi se intampla lucruri si ca ceea ce se intampla in lume ne afecteaza si pe noi; adica, o trezire (cam brusca…) din parohialism.

• Romania va trebui sa aleaga (si ea…) intre populism nationalist (puternic ortodoxist in cazul nostru) si o alianta ceva mai rationala.

• Singura certitudine: niciodata nu e asa ca sa nu fie cumva!

Ivan Patzaichin, antreprenor spcial: Dezbateri serioase despre starea sportului romanesc. Delta Dunarii are noi oportunitati

• Cred ca 2017 va fi anul relansarii unei necesare dezbateri publice, serioasa si apasata, despre sportul romanesc, de la sportul de masa la pregatirea pentru olimpici.

• Delta Dunarii are, in fine, sansa de a isi putea croi o viziune de dezvoltare care sa fie, simultan, integrata, inteleapta, asezata, dar mai ales rezultata prin consultare si colaborare. Mecanismul ITI – care ofera bani europeni, dar nu ti-i baga si in punga – va incuraja comunitatile din Delta sa-si identifice obiectivele comune si sa-si puna resursele de inteligenta in comun pentru a le atinge. Am vazut cum acest proces incepe deja. si este vorba de bani seriosi, un miliard de euro pentru urmatorii cativa ani. Sunt convins ca 2017 va fi un moment de cotitura pentru oamenii Deltei, de intelegere a valorii de colaborare si de lansare a unor proiecte cu adevarat indraznete. De-abia astept sa le vad!

Crenguta Rosu, DC Communication: Comunicarea - sansa de a fi revalorizata

• Dialogul va fi necesar pentru depasirea faliei create intre segmente ale societatii. Institutiile publice vor fi aproape obligate sa continue procesul de transparentizare si sa stabileasca un raport autentic cu comunitatea prin consultari, programe de educatie. in caz contrar, tensiunile sociale pot atinge intensitati critice.

• Companiile vor fi prudente in proiectele de comunicare externa in primul trimestru si vor intensifica activitatile de comunicare interna si programele de employer branding pe fondul preocuparilor crescande de a asigura cresterea numarului de angajati si al transformarilor de business.

• incetinirea ritmului de crestere al economiei va mentine parcimonia in administrarea bugetelor.

• Continutul va continua sa fie vedeta, impreuna cu declinarile pentru platforme diverse. Vizual si mobil, din ce in ce mai mult.