Inspectorii antifrauda fiscala au identificat un grup de societati care, in perioada 2014-2015, a prejudiciat bugetul statului cu peste 5 milioane de lei, reprezentand taxa pe valoarea adaugata si impozitul pe profit. In urma controalelor, inspectorii au descoperit un mecanism de fraudare a bugetului de stat constand in achizitionarea de telefoane mobile si de accesorii din spatiul intracomunitar si comercializarea acestora pe piata interna, prin intermediul unor societati cu comportament fiscal inadecvat.

Tranzactiile au inceput din anul 2012. Persoanele care au pus bazele acestui mecanism prin care au derulat activitati ilegale infiintau firme pe numele lor. Dupa ce acumulau datorii la bugetul de stat, transferau societatile pe numele unor persoane cu situatie financiara precara si schimbau sediul social/domiciliul fiscal in alte localitati.

Respectivii isi insuseau castigurile ilicite fie prin retragerea unor sume considerabile de la ATM-urile sau casieriile diferitelor unitati bancare, fie prin transferuri bancare in conturile personale sau ale unor rude apropiate. Ulterior, incasau banii cash de la bancomate.

Inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti cu privire la aspectele identificate in perioada 2014-2015 si le-au comunicat organelor de urmarire penala posibila savarsire a unor fapte privind spalarea banilor.

In 07.12.2016, au fost efectuate perchezitii la domiciliile persoanelor si la sediile unor firme implicate in activitati de evaziune fiscala, de catre politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

De asemenea, actiunea a avut sprijinul Unitatii Teritoriale de Analiza Informatiilor si al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Cooperarea interinstitutionala dintre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala Antifrauda Fiscala a avut loc cu respectarea competentelor materiale specifice fiecarei structuri, conform documentelor de colaborare incheiate in acest sens.