Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de referinta a zonei euro la nivelul de 4%, confirmand previziunile analistilor, transmite Reuters. Autoritatile sunt insa in continuare ingrijorate de nivelul inflatiei, in ciuda semnalelor de incetinire a cresterii economice.

Cei 71 de analisti intervievati de Reuters se asteptau ca institutia sa mentina nivelul actual la ratei dobanzii. Mai mult de jumatate dintre acestia au apreciat ca BCE va mentine neschimbat nivelul dobanzii de referinta, doar opt prognozand o crestere a nivelului acesteia.

"Prognozam o mentinere a nivelului dobanzii pentru mult timp. Nu ne asteptam ca BCE sa modifice acest nivel in urmatoarele sase, pana la noua luni, insa s-ar putea ca rata dobanzii de referinta sa fie redusa in toamna acestui an. O reducere a nivelului dobanzii de politica monetara este mult mai probabila decat o majorare", a declarat Rainer Guntermann, analist la Dresdner Kleinwort.

Reprezentantii institutiei cu sediul la Frankfurt sunt ingrijorati ca cererile de majorare a salariului din tari precum Germania, cea mai mare economie a zonei euro, pot duce la o crestere a preturilor.

Alte banci centrale au luat deja masuri de relaxare monetara, ingrijorate ca turbulentele de pe piata financiara si incetinirea avansului economiei Statelor Unite ar putea periclita cresterea economica mai mult decat se prognozase initial.

Rezerva Federala a Statelor Unite, Banca Canadei si Banca Angliei sunt unele din institutiile care au redus in ultima perioada nivelul dobanzii de politica monetara.