31 dintre cele 46 de banci din Romania sunt pe pierdere si doar 15 banci au platit impozit pe profit in ultimii 5 ani, a declarat miercuri, la Antena 3, ministrul Finantelor, Ionut Misa. El da vina pentru aceasta situatie pe asa-numitele "operatiuni de optimizare fiscala" efectuate de banci.

Ionut MisaFoto: Agerpres

"Este vorba de tot felul de operatiuni asa-numite de optimizare fiscala. Spre exemplu, bancile se imprumuta la banca-mama, la dobanzi de 19%. In intervalul acestor 5 ani se imprumutau la banca-mama si ulterior plasau credite pe piata romaneasca la o dobanda mult mai mica. Nu iti trebuie studii, e evident ca iesi in pierdere", a explicat ministrul Finantelor.

Ionut Misa a adaugat ca nu poate face publice numele bancilor care nu platesc impozit pe profit, din cauza secretului fiscal.

Misa mai spune ca Ministerul Finantelor a inceput sa sanctioneze aceste lucruri si ca fiecare banca va fi nevoita sa plateasca impozit pe profit in Romania: "Nu mai toleram si nu vom mai tolera in viitor, Romania nu este o tara de mana a treia."