Dupa ce luni premierul Mihai Tudose a iesit cu declaratii hazardate, Banca Centrala a transmis marti o reactie in 3 puncte, care il contrazice pe premier. Tudose spunea luni ca se simte dator sa spuna romanilor care sunt bancile cu pierderi, acolo existand pericolul ca romanii sa-si piarda banii din depozite. Reactia BNR nu a intarziat sa apara, oficialii Bancii Centrale aratand ca toti indicatorii sistemului bancar indica banci care nu pun in pericol depozitele populatiei. Reamintim ca de circa o luna, a aparut o disputa intre sistemul bancar pe de-o parte si ministrul Finantelor si premier de cealalta parte, tabara din urma ridicandu-se impotriva bancilor care nu au facut profit. De amintit in context faptul ca primul ministru este consiliat onorific pe probleme de fiscalitate, banci si piete de capital de catre avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru pozitia sa dura impotriva sistemului bancar.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Hotnews

Ce spune BNR:

  • Sectorul bancar din Romania este solid si lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, fata de valoarea minima reglementata, inclusiv pe plan european, de 8%, si comparativ cu media europeana de 14%. Nici o banca din Romania nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentand raportul dintre activele lichide si pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%.
  •  BNR supravegheaza bancile din punct de vedere prudential, nu fiscal.
  • Cand o banca inregistreaza pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenta, obligatia BNR este sa le ceara bancilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate si lichiditate la niveluri care sa asigure buna functionare a bancii si siguranta depozitelor populatiei si firmelor. Ca urmare a actiunii BNR, in perioada 2008-2017, bancile care opereaza in Romania au adus capital in valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro). 3. In conformitate cu legislatia europeana, toate depozitele pana la 100,000 euro (inclusiv echivalent in lei sau alte valute) sunt garantate.
  • La data de 30 iunie a.c., numarul persoanelor fizice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 10204042 persoane fizice , din care 10 169155 persoane cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (99,65% din total) si 34887 persoane cu depozite mai mari decat plafonul garantat. La aceeasi data, numarul persoanelor juridice romane care detineau depozite in banci din Romania era de 736813 persoane juridice, din care 718924 persoane juridice cu depozite care se incadreaza in plafonul garantat (97,57% din total) si 17889 persoane juridice cu depozite mai mari decat plafonul garantat.
  • Din datele prezentate rezulta ca nu exista nici un motiv de ingrijorare cu privire la siguranta depozitelor populatiei si firmelor pastrate in ancile din Romania

Ce spun cei care nu sunt implicati in lupta Premier-banci:

Prof. dr. Monica Dudian (ASE), specialist pe probleme bancare, autorul mai multor studii cu privire la bankingul local:

  • Nu cunosc bănci românești in care depozitele sa fie in pericol. Puteți verifica ratingul băncilor pe website-urile agențiilor de rating.
  • Nu exista o legătura cauzala directa între profitul unei bănci si siguranța depozitelor. Evaluarea riscului bancar este o problema complexa si implica mulți indicatori. Majoritatea depozitelor este sub plafonul de garantare de 100000 de Euro, deci riscul este scăzut pentru deponenții.
  • Sistemele bancare se bazează pe încredere,  iar încrederea presupune echilibru in exprimarea opiniilor in spațiul public .

In materie de banci, aparitia unor zvonuri sau si mai rau, a unor declaratii publice care submineaza increderea, poate fi fatale. Am avut si noi in Romania parte de asemenea zvonuri care au provocat retrageri masive ale deponentilor, autoritatile reusind sa linisteasca deponentii doar prin "burdusirea" cu bani cash a acelei banci de unde se retrageau masiv bani. "Au fost adusi bani cu avionul si am umplut pur si simplu sediile cu bani cash pentru ca lumea sa vada ca sunt destui bani si ca nu e niciun pericol ca vreun deponent sa-si riste economiile", a declarat pentru HotNews.ro un bancher care a participat la acea operatiune.

Daca Guvernul vrea sa puna o taxa pe activele bancare, asa cum se aude, n-are decat! Nu e nevoie de "atmosfera justificativa" pentru asta. Ne asteptam ca, daca prinde o banca facand evaziune, s-o taxeze dupa finalizarea cntrolului cu cat spune legea si apoi sa faca public numele bancii hoate! Dar dupa control si in mod punctual, nu inainte si aleator.

Si inca ceva: multe bănci din România au rating speculativ pentru investitori, ceea ce înseamnă risc mediu. Cu atât mai mult trebuie evitate declarațiile referitoare la încredere.

Putin mai multa responsabilitate la varful Guvernului n-ar strica! Pentru ca in fond, ce riscam? Sa cada niste banci, Statul (prin Fondul de Garantare) sa puna banii, iar Bugetul sa suporte toata distractia. Din banii cui credeti....?

Context:

Sistemul bancar a obţinut în primul trimestru (T1) un profit record de aproape 1,24 miliarde de lei, activele au urcat la ma­ximul ultimului deceniu, iar solvabilitatea a ajuns la un nivel record, în timp ce raportul cre­dite/depozite şi rata cre­ditelor neperformante au continuat tendinţa de scă­de­re faţă de T1 2016, reiese din statisticile Băncii Naţionale citate de Zf.ro.

Profiturile cumulate ale celor mai mari trei grupuri bancare din România - BCR, BRD-SocGen şi Banca Tran­silvania - au totalizat 793,1 milioane de lei în T1/2017, repre­zentând peste două treimi din câştigul realizat la nivelul întregului sistem bancar.

Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi ren­ta­bilitatea capitalului (ROE) la nivelul sistemului bancar au fost în primul trimestru în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,26% şi, respectiv, 11,98%.

Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, din sim­plul calcul matematic reiese un profit de circa 1,24 mi­liarde de lei pentru sistemul bancar în T1 2017, în creştere cu aproximativ 6% comparativ cu ni­velul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul anului trecut, sistemul bancar a reuşit să ob­ţină un profit net de aproape 4,3 miliarde de lei (circa un miliard de euro), al doilea cel mai mare câştig anual după izbucnirea crizei economice.

Câştigurile raportate de bănci în ultimii doi ani au fost sus­ţinute atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, după ce băncile au scăpat de o parte importantă din creditele neperformante, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere, în unele cazuri.