Firmele vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei, la trezorerie incepand de la 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", au anuntat miercuri reprezentantii Ministerului Finantelor. Potrivit surselor citate, acest cont va fi gratuit el ne-generand comisioane sau alte costuri. In perioada octombrie-decembrie 2017,split TVA va fi optional iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu. Platitorii de TVA pot deschide aceste conturi si la banci, dar ele vor fi deschise in mod automat la unitatile Trezoreriei. Aceste conturi vor fi administrate gratuit, fara erceperea de comisioane pentru plati sau alte costuri. La banci vor fi deschie conturi de TVA pentru operatiunile in valuta. In cazul bancilor, acestea pot deschide si ele conturi automat, dar daca nu vor fi folosite timp de 90 de zile acestea vor fi automat inchise.

Miercuri, la sediul MFP a avut loc o intalnire cu presa pe tema TVA splitFoto: Hotnews

Ce au mai spus miercuri reprezentantii Finantelor:

  • Pe de alta parte, pentru contul de TVA in valuta operatorii economici vor putea lucra cu bancile care vor percepe aceleasi comisioane ca la actualele conturi.
  • Din contul de TVA nu se pot in esenta face plati decat tot de TVA fie catre furnizori sau plati de TVA catre Bugetul Statului.
  • Pentru aceste conturi se vor genera extrase de cont electronice, in format pdf cu un fisier xml atasat.
  • Noul mecanism nu schimba regulile actuale ale sistemului de TVA, ele ramanand neschimbate, spun reprezentantii MFP.
  • Se au in vedere si alte masuri propuse de mediul de afaceri, cum ar fi facturarea electronica sau extinderea mecanismului de taxare inversa in sectoare cu risc crescut- in timp aceasta masura de split TVA va fi asadar incurajata si prin ate masuri
  • Se vor pune extrase de cont gratuite la conturile oferite gratis la Trezorerie. Daca se opteaza pentru aplicarea TVA split in perioada in care masura e optionala, firmele vor beneficia de cateva facilitati, printre care anularea penalitatilor de intarziere de la data de 30 septembrie (in anumite conditii) sau bonificatie de 5% din impozitul pe profit.
  • Prin acest sistem, de la 1 ianuarie vom permite , pentru cei care doresc sa se inroleze cu semnatura electronica de la D 112, sa poata face si plati electronice. O sa aiba la dispozitie o interfata gratuita la dispozitie care sa-i ofere aceasta posibilitate. Infrastructura de plati va fi similara cu infrastructura bancara

Impactul privind plata defalcata a TVA va aduce la buget 6 miliarde de lei pentru perioada 2018-2020, respectiv cate doua miliarde de lei anual. Reprezentantii institutiei au aratat ca la nivelul ANAF exista studii de impact cu privire la aceasta masura.

Diferentele dintre TVA declarata si cea incasata este de circa 30 de miliarde de lei, in vreme ce split TVA ar aduce circa 6 miliarde de lei in urmatorii 3 ani. "Suntem cu totii de acord ca trebuie luate masuri impotriva combaterii evaziunii fiscale si a colectarii", au spus miercuri reprezentantii MFP.