Ce au mai spus miercuri reprezentantii Finantelor:
- Pe de alta parte, pentru contul de TVA in valuta operatorii economici vor putea lucra cu bancile care vor percepe aceleasi comisioane ca la actualele conturi.
- Din contul de TVA nu se pot in esenta face plati decat tot de TVA fie catre furnizori sau plati de TVA catre Bugetul Statului.
- Pentru aceste conturi se vor genera extrase de cont electronice, in format pdf cu un fisier xml atasat.
- Noul mecanism nu schimba regulile actuale ale sistemului de TVA, ele ramanand neschimbate, spun reprezentantii MFP.
- Se au in vedere si alte masuri propuse de mediul de afaceri, cum ar fi facturarea electronica sau extinderea mecanismului de taxare inversa in sectoare cu risc crescut- in timp aceasta masura de split TVA va fi asadar incurajata si prin ate masuri
- Se vor pune extrase de cont gratuite la conturile oferite gratis la Trezorerie. Daca se opteaza pentru aplicarea TVA split in perioada in care masura e optionala, firmele vor beneficia de cateva facilitati, printre care anularea penalitatilor de intarziere de la data de 30 septembrie (in anumite conditii) sau bonificatie de 5% din impozitul pe profit.
- Prin acest sistem, de la 1 ianuarie vom permite , pentru cei care doresc sa se inroleze cu semnatura electronica de la D 112, sa poata face si plati electronice. O sa aiba la dispozitie o interfata gratuita la dispozitie care sa-i ofere aceasta posibilitate. Infrastructura de plati va fi similara cu infrastructura bancara
Diferentele dintre TVA declarata si cea incasata este de circa 30 de miliarde de lei, in vreme ce split TVA ar aduce circa 6 miliarde de lei in urmatorii 3 ani. "Suntem cu totii de acord ca trebuie luate masuri impotriva combaterii evaziunii fiscale si a colectarii", au spus miercuri reprezentantii MFP.
Problema la noi, ăștia mici, stă că vom avea 19% din venituri blocate, iar TVA-ul pe bunurile și serviciile achiziționate îl vom plăti din buzunar. La firmele mici nu ai multe tranzacții, astfel încât să poți depune în cont diferența. Noi încasăm o factură azi și poate avem de făcut plăți peste o săptămână. Pe factura aia încasată va trebui să virăm tot TVA-ul, pentru că nu facem plățile în aceeași zi, pentru a putea vira doar diferența.
Iar de scos bani din contul de TVA, să-mi fie cu iertare. Nici un contribuabil nu se va duce cu zâmbetul pe buze la ANAF ca să le ceară control pentru a putea avea acces la banii din contul de TVA, pentru că majoritatea controalelor se lasă cu amenzi. Dacă vor să-ți găsească ceva, îți găsesc, indiferent de cât de corect vrei să fii. Ori, să fac cerere pentru 1500 de lei și să mă trezesc că am de plătit 2000 amenzi... Unde ajung?
Eu n-am nimic împotriva măsurii în sine, dar aplicarea e mult prea grea pentru majoritatea agenților economici. Eu aș fi dispus să înregistrez, în timp real, fiecare tranzacție a societății și sunt sigur că mulți alții ar fi dispuși. În felul ăsta, la ANAF ar exista mereu situația contului meu TVA. Ar putea să blocheze în contul respectiv doar sumele pe care le datorez pentru plata TVA și să-mi facă disponibilă diferența imediat.
Dar așa ceva nu e posibil, pentru că noi suntem considerați evazioniști de când facem cererea de înființare la Registrul Comerțului. Pe aia care fac într-adevăr evaziune nu-i vede nimeni, pentru că ăia, în primul rând, nu declară.
Intr-adevar, proiectul de lege te obliga sa depui la banca tva-ul aferent diferentei intre incasarile si platile zilnice cash. Faci asta pentru fiecare zi in care incasari > plati. Dar daca se intampla situatia inversa, ca plati > incasari, nu recuperezi nimic din contul split tva. De aceea, in decursul timpului se vor acumula in acel cont tot mai multi bani.
Ca si solutii ai doua variante:
1) Cum ai scris, depui la fisc cerere sa folosesti banii din contul split tva si te pregatesti probabil pentru un control (stres, amenzi etc)
2) Incerci sa maresti numarul furnizorilor pe care ii platesti prin banca (partea de tva din factura de achizitie o achiti direct din contul tau de tva si ii micsorezi soldul).
In alta ordine de idei, am si eu niste nedumeriri:
1) Cum procedezi cand emiti catre un client un bilet la ordin sau o fila cec? Dar furnizorul cum procedeaza cand primeste biletul? Dar cand il incaseaza efectiv la scadenta? Dar daca intervine un refuz la banca, pe motiv ca emitentul nu are suficienti bani in cont?
2) Pentru operatiunile in numerar, se depune zilnic in contul split tva de la trezorerie diferenta intre total incasari si total plati. Dar daca firma lucreaza numai cu numerar, asta inseamna ca trebuie sa mearga un salariat la trezorerie cu sacoteiul de bani, sa depuna cash (ca bani in cont nu sunt). Loc in care se va intalni la coada cu alte zeci poate sute de persoane aflate in exact aceeasi situatie.
Din ce ai scris, am inteles ca te preocupa urmatoarea situatie: daca in contul tau split tva se vor strange treptat din ce in ce mai multi bani, mai multi decat cei necesari pentru platile strict legate de tva admise conform legii de a se face din el. Asta ar echivala cu blocarea unor active lichide ale firmei si eventual probleme de cash-flow.
De exemplu se poate ajunge la un asemenea rezultat daca ai termene de plata catre furnizori mult mai mici decat cele de incasare de la clienti. Daca platesti prin banca, va trebui sa achiti tva-ul furnizorilor din contul tau curent (ca in cel de tva inca nu ai incasat suficient de la clienti). Dupa un timp, clientii isi vor plati datoriile catre tine si iti vor intra bani inclusiv in contul split tva. Dar va fi prea tarziu, deoarece deja ti-ai achitat furnizorii, iar contul split tva va ramane cu sold.
Iar plățile cash, nu le pot aranja mereu cu cheltuielile. Pot primi mâine 1000 de lei cash, iar eu facturi de plătit n-am efectiv decât peste vreo două săptămâni. Nu am o frecvență strictă de venituri și cheltuieli cum ar avea un magazin, să zicem.
În cazul meu, efectiv, 19% din venit îl virez în cont. Că am de plătit mai puțin la sfârșitul trimestrului, ghinion. Măcar mă lăsau să plătesc impozit pe salarii și venit din contul ăla.
1) Păi presupun că trebuie să emiți două bilete la ordin, unul pentru plata în contul normal, altul pentru TVA. Adică dacă ai cont la Trezorerie, trebuie să faci un drum acolo la fiecare plată. Au zis ei că asigură program online, dar nu prea mă bazez. Eu cred că o să fac contul la banca cu care lucrez în general, nu mă pasionează să mă încurc cu Trezoreria.
2) Da, trebuie să te duci cu săculețul de bani. Dar cum văd că au modificat ce ziceau prima oară, nu trebuie să te duci zilnic, ci săptămânal, ai 7 zile lucrătoare din momentul tranzacției să depui.
Ar trebui să ne ducem toți grămadă. Cereri în fiecare lună, plățile cash în aceeași zi, vedem ce fac atunci.
Bre, multi prosti pre lumea asta si o parte, atent selectata, chiar sunt pe butoane la gubernare!
Horror, man! Horror!