​Articol actualizat

Lista controversata a Ministerului Finantelor cu bancile care nu ar fi declarat profit: printre ele se afla banci falimentate demult, dar si banci care au inregistrat profit in ultimii ani

de CP     HotNews.ro
Marţi, 19 septembrie 2017, 15:20 Economie | Finanţe & Bănci


Lista Ministerului Finantelor
Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor a trimis Parlamentului o situatie a bancilor care nu ar fi platit profit in ultimii cinci ani. Potrivit documentului trimis de Ministerul Finantelor si consultat de HotNews.ro, din lista fac parte banci falimentate demult, precum Banca Columna, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Internationala a Religiilor, dar si banci precum Banca Comerciala Romana (BCR). Or, BCR arata intr-un punct de vedere remis redactiei ca a inregistrat profit in anii 2016, 2015, 2013, in timp ce in 2012 si 2014 a inregistrat pierderi.

Lista a fost realizata dupa ce premierul Mihai Tudose a lansat mai multe atacuri dure la adresa bancilor in corpore. El le-a acuzat ca nu declara profit in Romania, folosind diverse mecanisme financiare pentru a scoate profitul din tara.

Lista este extrem de controversata, fiind cuprinse atat banci active, cat si banci demult inchise sau aflate in insolventa, lichidare etc. Printre acestea din urma se numara Banca Columna, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Internationala a Religiilor, Credit Bank, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana, Bankoop, Nova Bank.

Comunicarea catre Comisia de Economica a Senatului, care cuprinde in anexa lista bancilor, este semnata de ministrul Finantelor, Ionut Misa.

Ionut Misa a facut si el declaratii dure la adresa bancilor. Intr-o emisiune la Antena 3 din 2 august, citata de ZF, Misa spunea ca "băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei".


Lista cu toate cele 31 de banci

1. Banca Columna
2. Banca Comerciala Carpatica
3. Banca Comerciala Feroviara
4. Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania
5. Banca Comerciala Romana
6. Banca de Investitii si Dezvoltare
7. Banca Internationala a Religiilor
8. Banca Renasterea Creditului Romanesc Credit Bank
9. Banca Romana de Scont
10. Banca Romaneasca SA Membra a Grupului National Bank of Greece
11. Banca Romana de Credite si Investitii
12. Banca Turco Romana
13. Bancpost
14. Bank Leumi Romania
15. Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala Romania
16. Bankoop - Banca Generala de Credit si Promovare
17. BNP Paribas Fortis SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti
18. Credit Agricole Bank Romania
19. Credit Europe Bank Romania
20. Garanti Bank
21. Idea Bank
22. Marfin Bank Romania
23. National Bank of Greece Sucursala Bucuresti
24. Nova Bank
25. OTP Bank Romania
26. Patria Bank
27. Piraeus Bank Romania
28. Porsche Bank Romania
29. ProCredit Bank
30. The Royal Bank of Scotland PLC Edinburgh
31. Veneto Banca SPA Italia Montebelluna Sucursala Bucuresti

Ionut Misa, ministrul finantelor, a fost audiat marti de catre Comisia Economica din Senat pe tema bancilor care au declarat pierderi in ultimii ani. Senatorii i-au solicitat lista cu aceste banci. Ministrul a spus ca acestea sunt informatii care se incadreaza la secretul fiscal, insa lista poate fi comunicata Comisiei, care mai departe decide ce face cu ea.

Intr-un mesaj adresat HotNews, reprezentantii BCR afirma ca , potrivit tuturor comunicarilor emise de banca, disponibile public (atasez link-urile mai jos), precum si situatiilor financiare publicate "BCR a inregistrat si a declarat transparent profitul/pierderea in ultimii 5 ani (anii 2016, 2015, 2013 au fost profitabili; anii 2012, 2014 – au inregistrat pierderi ca urmare a operatiunilor normale de curatare a bilantului), ceea ce face inexplicabil continutul articolului: Banca Comerciala Romana este una dinte cele mai mari bani din Romania care nu a declarat profit in ultimii cinci ani. Concluzia este incorecta, bazat pe surse incorecte si reflecta o imagine incorecta. Nu cunoastem sursa datelor, dar cu siguranta acestea sunt incorecte.", se arata in mesaj.

"1.  Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2016 un profit net de 1.045,6 milioane LEI (232,9 milioane EUR), susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.

2.  Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2015 un profit net de 918,9 milioane RON (206,8 milioane EUR), susţinut de o bună performanţă operaţională şi de eliberări de provizioane de risc, ca urmare rambursărilor aferente portofoliului de credite cu probleme, bazate pe capacităţi sporite de procesare şi recuperare a creditelor neperformante, precum şi pe o situaţie economică mai bună.

3.  Profit operaţional de 1,9 miliarde lei contrabalansat de 4,4 miliarde lei provizioane de risc, induse de reducerea accelerată a creditelor neperformante cu 24%.

4.  Profitul net după impozitare şi interesele minoritare a fost de 591.2 milioane lei (133.8 milioane EUR) în 2013

5.  Din cauza costurilor de risc crescute şi a restructurărilor în curs, pierderea netă în 2012 a fost de 1.234,7 milioane RON (276,9 milioane EUR)", mai arata reprezentantii BCR.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


21424 vizualizari

 • +23 (23 voturi)    
  Lista bancilor (Marţi, 19 septembrie 2017, 15:32)

  lasa [utilizator]

  Constat cu uimire ca mai exista Banca Columna, Banca Religiilor, Banca Turco Romana.........
  Probabil ca nu mai stiu eu in ce an suntem........
  Caut acum BRD, ING.............
  • -14 (26 voturi)    
   Au ramas in evidente.... (Marţi, 19 septembrie 2017, 15:43)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Au ramas in evidente.... Probabil ca dpdv al ANAF sint inca in scripte din anumite motive. Lichidarea juridica completa poate dura ani, decenii.
    #showComment#showComment
  • +19 (21 voturi)    
   Pe acelasi principiu, la alegerile urmatoare (Marţi, 19 septembrie 2017, 15:56)

   lasa [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   vom, avea pe buletinele de vot Bratianu, Maniu, ceausescu, Dej, Ana Pauker.......
  • +15 (15 voturi)    
   Banca Turco Romana nu mai exista (Marţi, 19 septembrie 2017, 17:10)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   din anul 2000. La fel si Banca religiilor, tot in anul 2000 a intrat in faliment. Sunt banci de multa vreme inchise.
   La fel si Bank of Cyprus, inchisa chiar si in Cipru de vreo 4 ani.
   de asemenea, Banca Romana de scont (a lui Sorin Ovidiu vantu) a fost declarata in faliment in anul 2002.
   In plus de asta, pe lista sunt banci, sucursale ale bancilor straine, care nu declara profit in Romania. De ce? Exact din acest motiv: sunt sucursale, iar sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica, si nu incheie cont de profit si pierderi (filiala are personalitate juridica separata, sucursala nu are). In aceasta situatie se incadreaza Royal Bank of scotland, Venetto Bank, BNP Paribas. Profitul lor se contabilizeaza la firma mama, nu la sucursala din Romania. Sucursalele nu vor declara niciodata profit ptr ca nu calculeaza asa ceva.
   Mai mult, pe lista vad un IFN (institutie financiara nebancara). Se numeste Porsche Bank, dar nu este banca, da leasinguri pentru masini. Cum sa consideri un IFN banca, doar ptr simplu fapt ca scrie ,,bank'' in titulatura? aveti cumva vreunul deposite la Porsche bank, ca sa o numim banca?
   Pe bune, cine a facut aceasta lista, nu stie pe ce lume traieste, e paralel cu sistemul bancar. Atatea erori intr-o simpla lista eu nu am vazut in viata mea. Cred ca angajatii din banci care citesc lista sunt pe sub masa de ras....
    #showComment#showComment#showComment#showComment
 • -15 (19 voturi)    
  mecanism pur de extractie... (Marţi, 19 septembrie 2017, 15:34)

  demaGOGU [utilizator]

  ...a valorii create in economie.
  • +8 (8 voturi)    
   Sa le inchida atunci (Marţi, 19 septembrie 2017, 17:46)

   bogdani [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ca doar au zero valoare creata in economie. Si asa sefii postacilor - stii tu care - tin banii la sac si platesc de acolo. Deci ce ne mai trebuie? Aaaa, da stai, poate sunt totusi bune atunci cand finantam deficitul "electoral", aka pomenile alea care aduc si tin toti incompetentii la putere.
 • -16 (28 voturi)    
  "Secretul fiscal" (Marţi, 19 septembrie 2017, 15:36)

  newlook [utilizator]

  "Secretul fiscal" e o alta cotzcarie intretinuta de BNR, cu totul altfel decat intelesul international al expresiei. La fel ca si pretentia BNR sa aprobe directorii si CEO pe la diferite banci...pe motiv ca BNR "reguleaza".

  Dar sa revenim la "secret fiscal". Simplul fapt ca o companie de oricare tip, inclusiv Banca plateste taxe la stat, inclusiv marimea acestora, NU POATE CONSTITUI UN SECRET, de oricare fel. Prin simpla prezenta pe teritoriul Romaniei, companiile respective predau cetatenilor reprezentati de stat dreptul de a cunoaste anumite aspecte...iar taxele sunt printre primele. Statul are obligatii fundamentale in relatie cu cetatenii sai, obligatiile in relatiile cu firmele sau companiile sunt derivate si nu pot trece inainte obligatiilor fata de cetateni.
  • +12 (14 voturi)    
   nu e secret (Marţi, 19 septembrie 2017, 16:45)

   oy [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Oricine poate intra pe site-ul Min. Finantelor: http://www.mfinante.gov.ro/infocodfiscal.html

   Aici trebuie doar sa introduci codul fiscal (in cazul bancilor il gasesti cu o simpla cautare pe google) si voila, ai acces la bilanturile ultimilor ani.

   Orice jurnalist poate face o lista cu indicatorii fiscali ai tuturor bancilor din Romania in mai putin de 2 ore, nu trebuie asteptata lista magica de la guvern.
    #showComment#showComment#showComment
  • +2 (2 voturi)    
   povestea cu secretul fiscal (Marţi, 19 septembrie 2017, 17:10)

   tba [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   este gestionata de ANAF
   BNR gestioneaza norme de secret bancar

   pe de alta parte daca o firma poate fi cautata pe site la finante/ANAF ca s vezi daca este pe profit/pierdere, de ce pentru o banca este secret fiscal?
  • +1 (1 vot)    
   imi place chestia "pretentia BNR sa aprobe (Marţi, 19 septembrie 2017, 21:02)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   directorii si CEO pe la diferite banci"
   Dupa ce ca la BNR conducerea este votata in parlament si provine din randurile PSD si PNL sa avem speranta ca se va proceda similar si la conducerea bancilor care activeaza pe la noi?
  • -2 (2 voturi)    
   Nu taticutilor, (Miercuri, 20 septembrie 2017, 10:21)

   Ponta [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   BNR continua traditia clanurilor si a clicilor, potrivit careia numai ei si acolitii lor sunt in masura sa decida cine poate sau nu sa conduca banci sau divizii intr-o banca.
   Cea mai perfida institutie este BNR, iar capacitatea intelectuala a unora de acolo se vede in sistemul bancar romanesc.
    #showComment
 • +6 (14 voturi)    
  BCR !!!? (Marţi, 19 septembrie 2017, 15:44)

  sipu [utilizator]

  Astia fac munca patriotica in Romania , mai sunt si alti............. de exemplu companiile de asigurari astia merg in pierdere de 20 de ani . Tara de KK.....
 • -6 (16 voturi)    
  Sa inceapa jocurile foamei (Marţi, 19 septembrie 2017, 15:49)

  Fides [utilizator]

  31 bancheri mari, la fraude si evaziune
  Si Manole - sef BNR, Care-i si intrece... aici s-a ajuns, ca bancile sa conduca, iar serviciile sa nu faca nimic.
  Aici - in aceste banci - sunt banii dvs. Puteti dormi linistiti.
  Pt. asta nu merita iesit in strada.
  Manole poate turti in continuare painea romanilor, in fond ne meritam statutul de colonie.
  • -4 (4 voturi)    
   aici s-a ajuns... (Marţi, 19 septembrie 2017, 20:00)

   ex nihilo [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   intra pe youtube si da cautare "banii ca datorie"
 • +15 (17 voturi)    
  bcr e pe profit din 2015 (Marţi, 19 septembrie 2017, 15:53)

  bogdan1477 [utilizator]

  https://www.bcr.ro/ro/presa/informatii-de-presa/2016/02/26/BCR-a-realizat-918-milioane-RON-profit-net-in-anul-2015
  In 2014 a avut profit operational de 1.9 mld contrabalansat de provizioane care sa acopere creditele neperformante de 4.4 mld (bani bagati de actionari din propriul buzunar).

  Nush cine a facut lista aia, dar in mod sigur BCR va reveni cu un comunicat.
  • -6 (10 voturi)    
   zici ?... (Marţi, 19 septembrie 2017, 16:17)

   ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   eu asa-mi amintesc, ca tot profitul era reinvestiti ... sau carat
    #showComment#showComment#showComment
  • -9 (15 voturi)    
   A avut profit...dar s-a dus in Franta (Marţi, 19 septembrie 2017, 16:44)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   A avut profit...dar s-a dus in Franta....
    #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
  • -5 (5 voturi)    
   Nu doar BCR are provizioane (Marţi, 19 septembrie 2017, 17:43)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Daca sunt exagerat de mari...fie acorda credite cu cantec, fie departamentul risk este incompetent, fie le convine sa nu raporteze profit.
    #showComment


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version