Ministerul Finantelor a trimis Parlamentului o situatie a bancilor care nu ar fi platit profit in ultimii cinci ani. Potrivit documentului trimis de Ministerul Finantelor si consultat de HotNews.ro, din lista fac parte banci falimentate demult, precum Banca Columna, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Internationala a Religiilor, dar si banci precum Banca Comerciala Romana (BCR). Or, BCR arata intr-un punct de vedere remis redactiei ca a inregistrat profit in anii 2016, 2015, 2013, in timp ce in 2012 si 2014 a inregistrat pierderi.

Lista Ministerului FinantelorFoto: Hotnews

Lista a fost realizata dupa ce premierul Mihai Tudose a lansat mai multe atacuri dure la adresa bancilor in corpore. El le-a acuzat ca nu declara profit in Romania, folosind diverse mecanisme financiare pentru a scoate profitul din tara.

Lista este extrem de controversata, fiind cuprinse atat banci active, cat si banci demult inchise sau aflate in insolventa, lichidare etc. Printre acestea din urma se numara Banca Columna, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Internationala a Religiilor, Credit Bank, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana, Bankoop, Nova Bank.

Comunicarea catre Comisia de Economica a Senatului, care cuprinde in anexa lista bancilor, este semnata de ministrul Finantelor, Ionut Misa.

Ionut Misa a facut si el declaratii dure la adresa bancilor. Intr-o emisiune la Antena 3 din 2 august, citata de ZF, Misa spunea ca "băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei".

Lista cu toate cele 31 de banci

1. Banca Columna

2. Banca Comerciala Carpatica

3. Banca Comerciala Feroviara

4. Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania

5. Banca Comerciala Romana

6. Banca de Investitii si Dezvoltare

7. Banca Internationala a Religiilor

8. Banca Renasterea Creditului Romanesc Credit Bank

9. Banca Romana de Scont

10. Banca Romaneasca SA Membra a Grupului National Bank of Greece

11. Banca Romana de Credite si Investitii

12. Banca Turco Romana

13. Bancpost

14. Bank Leumi Romania

15. Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala Romania

16. Bankoop - Banca Generala de Credit si Promovare

17. BNP Paribas Fortis SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti

18. Credit Agricole Bank Romania

19. Credit Europe Bank Romania

20. Garanti Bank

21. Idea Bank

22. Marfin Bank Romania

23. National Bank of Greece Sucursala Bucuresti

24. Nova Bank

25. OTP Bank Romania

26. Patria Bank

27. Piraeus Bank Romania

28. Porsche Bank Romania

29. ProCredit Bank

30. The Royal Bank of Scotland PLC Edinburgh

31. Veneto Banca SPA Italia Montebelluna Sucursala Bucuresti

Ionut Misa, ministrul finantelor, a fost audiat marti de catre Comisia Economica din Senat pe tema bancilor care au declarat pierderi in ultimii ani. Senatorii i-au solicitat lista cu aceste banci. Ministrul a spus ca acestea sunt informatii care se incadreaza la secretul fiscal, insa lista poate fi comunicata Comisiei, care mai departe decide ce face cu ea.

Intr-un mesaj adresat HotNews, reprezentantii BCR afirma ca , potrivit tuturor comunicarilor emise de banca, disponibile public (atasez link-urile mai jos), precum si situatiilor financiare publicate "BCR a inregistrat si a declarat transparent profitul/pierderea in ultimii 5 ani (anii 2016, 2015, 2013 au fost profitabili; anii 2012, 2014 – au inregistrat pierderi ca urmare a operatiunilor normale de curatare a bilantului), ceea ce face inexplicabil continutul articolului: Banca Comerciala Romana este una dinte cele mai mari bani din Romania care nu a declarat profit in ultimii cinci ani. Concluzia este incorecta, bazat pe surse incorecte si reflecta o imagine incorecta. Nu cunoastem sursa datelor, dar cu siguranta acestea sunt incorecte.", se arata in mesaj.

"1. Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2016 un profit net de 1.045,6 milioane LEI (232,9 milioane EUR), susţinut de dezvoltarea afacerii şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului.

2. Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2015 un profit net de 918,9 milioane RON (206,8 milioane EUR), susţinut de o bună performanţă operaţională şi de eliberări de provizioane de risc, ca urmare rambursărilor aferente portofoliului de credite cu probleme, bazate pe capacităţi sporite de procesare şi recuperare a creditelor neperformante, precum şi pe o situaţie economică mai bună.

3. Profit operaţional de 1,9 miliarde lei contrabalansat de 4,4 miliarde lei provizioane de risc, induse de reducerea accelerată a creditelor neperformante cu 24%.

4. Profitul net după impozitare şi interesele minoritare a fost de 591.2 milioane lei (133.8 milioane EUR) în 2013

5. Din cauza costurilor de risc crescute şi a restructurărilor în curs, pierderea netă în 2012 a fost de 1.234,7 milioane RON (276,9 milioane EUR)", mai arata reprezentantii BCR.