Cele mai multe investitii straine directe de anul trecut au fost in mijloacele de transport, iar 6 din 10 euro investiti au venit in Bucuresti- Ilfov

de DP     HotNews.ro
Vineri, 29 septembrie 2017, 12:49 Economie | Finanţe & Bănci

Fluxul net al Investitiilor Straine Directe (ISD) din anul 2016 a fost de 4,51 miliarde de euro, arata datele publicate vineri de BNR, fiind orientat preponderent spre industria prelucratoare (2,02 miliarde euro). In cadrul indiustriei prelucratoare, principalele activitati beneficiare de investitii straine directe au fost mijloace de transport (928 milioane euro), prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (352 milioane euro) si metalurgie (242 milioane euro). Alte activitati care au atras un volum important de investitii directe au fost intermedieri financiare si asigurari (800 milioane euro), precum si comert (609 milioane euro).

Cele mai importante participatii la capital (majorari de capital) se regasesc in sectoarele energie electrica, gaze si apa (1 302 milioane euro), constructii si tranzactii imobiliare (597 milioane euro) si industria prelucratoare (397 milioane euro). Participatiile la capital in sectorul energetic au fost realizate cu precadere prin conversia in capital a creditelor intragrup atrase in perioadele anterioare.
Profitul reinvestit a atins cel mai inalt nivel in comert (669 milioane euro); un nivel ridicat al profitului reinvestit s-a inregistrat si in industria prelucratoare (650 milioane euro) si in intermedieri financiare si asigurari (552 milioane euro).

Dupa 2 ani consecutivi in care contributia creditului net al intreprinderilor investitie directa in relatia cu investitorii straini directi si companiile din cadrul grupului acestora a fost negativa, in 2016 creditul net intragrup are din nou o contributie pozitiva (176 milioane euro). Detaliat pe sectoare de activitate ale intreprinderilor ISD, principalele activitati care au beneficiat de finantari pe calea creditului net mama-fiica, mai mari de 100 milioane euro, au fost mijloace de transport (640 milioane euro), metalurgie (222 milioane euro) si prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (148 milioane euro), din cadrul industriei prelucratoare, precum si activitati profesionale, stiintifice, tehnice si administrative si servicii suport (218 milioane euro)

La nivel geografic se observa orientarea ISD cu precadere spre regiunea de dezvoltare BUCURESTI-ILFOV (59,9 la suta), alte regiuni de dezvoltare care au atras un volum important de ISD fiind regiunea CENTRU (9,1 la suta), regiunea VEST (8,0 la suta), regiunea SUD-MUNTENIA (6,9 la suta) si regiunea NORD-VEST (5,9 la suta).

Raportul integral al BNR poate fi citit aici.


Citeste mai multe despre   
​VIDEO MASA ROTUNDA Ce fac si ce ar putea sa faca bancile pentru economie si companii? Economistii sefi ai primelor 3 banci comerciale, in dialog cu cititorii HotNews.ro

Am vazut saptamana trecuta ca Institutul de Statistica a anuntat o crestere economica record - insa analistii si economistii, ne anuntam ca de fapt lucrurile nu sunt chiar atat de roz. Este economia bine finantata in acest moment? Se fac investitii private? Dar publice? Cum pot ajuta bancile mai mult economia, statul si companiile private? La toate aceste intrebari vor raspune Horia Braun, economistul sef al BCR, alaturi de Florian Libocor (economistul sef al BRD-GSG) si de Andrei Radulescu (economist sef al BT) in cadrul mesei rotunde care a avut loc luni dimineata.
  • Intalnirea s-a incheiat. Urmareste VIDEO in articol

474 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    hm (Sâmbătă, 30 septembrie 2017, 5:10)

    Xorciser [utilizator]

    Tot articolul e despre fluxuri, iar finalul (repartitia geografica) e despre stocuri- fără nici o mentiune in articol. Confuza exprimarea...


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi