"Inflatia a surprins din nou in noiembrie. Rata lunara a fost de 0.66% ceea ce a dus la o rata anuala a inflatiei de 3.23% fata de 2.63% in luna anterioara. Preturile produselor alimentare au crescut cu 0.57% intr-o luna, cele ale produselor non-alimentare au avansat cu 0.86% (pe seama cresterii preturilor combustibililor cu 2.78% fata de luna anterioara) iar cele ale serviciilor au crescut cu 0.33%. Ministerul finantelor a respins marti toate ofertele depuse la licitatia pentru obligatiuni de stat cu maturitate in aprilie 2023 in valoare de doua sute milioane lei", se arata intr-un raport al Piraeus Bank, transmis marti investitorilor. Monedele Europei emergente s-au tranzactionat diferit fata de euro, EURRON crescand la 4.6340, mai arata documentul citat.

Dolarul a ramas aproape neschimbat fata de un cos de sase valute marti dimineata inaintea primei zile a intalnirii de politica monetara la care Fed este asteptata sa creasca din nou rata dobanzii. EURUSD este cotat in jurul nivelului 1.1775.

PIATA MONETARA

Segmentul scurt al curbei randamentelor implicite se situeaza marti dimineata la 1.20% in timp ce segmentul maturitatilor 1M-3M este pozitionat in zona 2.50% - 2.80%. Datorita nivelului multumitor de lichiditate a pietei Banca Nationala nu a organizat ieri o noua operatiune repo.

METALE PRETIOASE

Preturile metalelor pretioase sunt la nivele modeste marti inaintea intalnirii de politica monetara a Fed. Aurul se tranzactioneaza aproape de minimumul ultimelor cinci luni atins ieri la 1,240.10 dolari pe uncie, argintul a urcat usor la 15.80 dolari pe uncie, platina fluctueaza in jurul nivelului 890.00 dolari pe uncie, iar pretul paladiului s-a mentinut peste de 1,005.00 dolari pe uncie.