Cresterea rezervelor minime obligatorii in urma sedintei BNR de luni, 4 februarie, este posibila dar ar fi ineficienta in sensul descurajarii creditarii si indirect a consumului, spun analistii chestionati de NewsIn, care mizeaza pe majorarea dobanzii cheie cu cel putin 0,5 puncte. Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat in urma cu doua saptamani pentru HotNews.ro ca este probabila majorarea dobanzii cheie de catre BNR.

Analistii spun ca, pentru a fi eficienta, dobanda cheie trebuie sa ajunga la 9%

Desi estimeaza ca banca centrala nu va urca dintr-o data dobanda cheie cu un punct procentual, de la 8% in prezent, majoritatea expertilor considera ca acesta ar fi nivelul optim in conditiile actuale din piata, desi unii prognozeaza majorarea graduala, cu cate 0,5 puncte in doua etape succesive, in timp ce altii pledeaza pentru aducerea dobanzii de politica monetara la cel putin 8,75% inca din 4 februarie.

"In conditiile in care presiunile inflationiste sunt mari si tinand cont de comentariile guvernatorului bancii centrale si de scaderea perspectivei de rating de catre Fitch, e posibil sa vedem chiar o majorare cu 1% a dobanzii de politica monetara", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, pentru NewsIn.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca eventuala majorare de luni ar putea fi chiar cu 0,75 puncte, avand in vedere estimarile pesimiste pe care institutiile economice internationale si agentiile de rating le-au enuntat recent.

Cresterea rezervelor minime obligatorii ar fi ineficienta si ar pune noi presiuni pe leu

In privinta unei eventuale modificari a nivelului rezervelor minime obligatorii, parerile din piata sunt impartite. Unii analisti sustin ca o crestere a rezervelor minime obligatorii ar fi ineficienta in prezent si ar putea chiar sa puna presiuni asupra monedei nationale, in sensul deprecierii acesteia.

"Rezervele sunt deja la un nivel ridicat fata de alte state europene si o eventuala urcare in acest moment nu ar reusi sa limiteze avansul creditelor in valuta, mai ales deoarece exista deja posibilitatea de creditare direct de la bancile straine", considera Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank. Economistul ABN Amro, Catalina Constantinescu, sustine ca tot dobanda de politica monetara ramane cel mai eficient instrument pentru descurajarea consumului excesiv.

Pe de alta parte, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, considera ca BNR ar putea creste rezervele minime obligatorii la 50% din depozitele in valuta, de la 40% in prezent si la 30% din depozitele in lei, de la nivelul actual de 20%.

Bacherii nu vor fi fericiti, dupa ce guvernatorul BNR a anuntat "restrictii majore"

Lucian Anghel nu exclude posibilitatea ca banca centrala sa ia si alte masuri, de ordin administrativ, pentru a controla inflatia, in afara metodelor prin care BNR intervine de obicei - modificarea dobanzii cheie, operatiunile de sterilizare sau chiar interventiile pe piata valutara.

Bancile din Romania s-au plans, in repetate randuri, de masurile aspre ale bancii centrale, precum nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii, de 40% din depozitele in valuta si de 20% din cele in lei. O solutie prin care bancile subsidiare ale grupurilor straine evita partial plafonul impus de BNR pentru rezervele minime obligatorii este "exportarea" unei parti a creditelor in valuta catre bancile-mama.

Analistii considera ca BNR nu mai poate interveni pentru a limita acest tip de externalizare a creditelor, deoarece acest lucru ar incalca angajamentele de libera circulatie a capitalului, pe care Romania si le-a asumat odata cu aderarea la Uniunea Europeana.