Deficitul bugetar al Romaniei va depasi valoarea tintita de Guvern pentru acest an, deoarece veniturile la bugetul de stat pe 2008, estimate sa echivaleze cu 39,3% din produsul intern brut (PIB), sunt mult supraestimate, se arata intr-un raport al Raiffeisen Bank, citat de NewsIn. In plus, cheltuielile prevazute in bugetul de stat nu pot fi reduse intr-un an electoral, in conditiile in care guvernul este minoritar si depinde de sprijinul acordat in Parlament de anumite partide din opozitie, sunt de parere analistii bancii.

Acestia arata ca bugetul pe 2008 propus de Guvern si aprobat de Parlament la finalul anului trecut "nu are aproape nicio legatura cu realitatea economica".

Potrivit raportului, Guvernul a proiectat venituri totale de 39,3% din PIB in acest an, ceea ce inseamna o crestere cu 7,5% fata de 2007, in vreme ce analistii bancii estimeaza ca acestea vor ajunge la 34-35% din PIB, adica o diferenta de 4-5% din PIB fata de proiectiile bugetului.

"Din nefericire, cheltuielile de capital vor fi probabil primele care vor fi taiate, pentru ca guvernul minoritar nu va avea forta politica sa taie alte cheltuieli", se mai mentioneaza in raport.

Analistii Raiffeisen sunt de parere ca Executivul mentine deficitul public la un nivel ridicat in principal datorita nivelului de dezvoltare economica foarte scazut al Romaniei in comparatie cu cel al altor tari din Uniunea Europeana, iar procesul de "ajungere din urma" presupune investitii masive in infrastructura de transport sau in cea rurala, precum si in dezvoltarea capitalului uman, mai precis in educatie si sanatate.

De asemenea, datoria publica a Romaniei este foarte scazuta, de doar 12% din PIB, mult sub plafonul stabilit in criteriile de convergenta nominala de la Maastricht, de 60% din PIB, ceea ce creeaza conditii pentru imprumuturi publice mari.

Totodata si marirea pensiilor va avea un impact mare asupra bugetului si poate duce la cresteri de taxe pe viitor. Potrivit analistilor, anul 2007 a adus doua evenimente care vor avea un impact negativ asupra bugetului de pensii.

In primul rand, Guvernul a marit valoarea punctului de pensie la 37,5% din salariul mediu brut in noiembrie 2007 si a planificat o noua majorare, pana la 45% din salariul brut din ianuarie 2009, iar in al doilea rand contributiile sociale platite de angajati si angajatori vor fi reduse cu 6% in 2008, iar 2% din cele incasate pana in prezent la bugetul de pensii vor fi virate fondurilor de pensii private obligatorii.

"Estimam ca bugetul de pensii ar putea avea in 2009 un deficit de peste 2% din PIB, care va trebui finantat din tranferuri de la bugetul de stat sau prin largirea deficitului bugetar", apreciaza analistii Raiffeisen.

"Pentru a asigura sustenabilitatea finantelor publice, majorarile de taxe par inevitabile in urmatorii ani, oricare ar fi partidul care va fi la guvernare dupa alegeri. In opinia noastra, cresterea TVA si majoratea impozitului pe venit sunt probabile in urmatorii ani", se arata in raport.