Toate deciziile ministerelor cu efecte asupra bugetului vor fi avizate de catre Ministerul Economiei si Finantelor, a anuntat luni ministrul de resort, Varujan Vosganian. Acesta a dat ca exemple ordinele de ministri prin care sunt aprobate stimulentele financiare acordate angajatilor din administratia publica. Anuntul a fost facut in contextul controverselor din jurul ordinului ministrului muncii privind plata contributiei de pensii pentru veniturile in natura oferite de angajatori, cum ar fi utilizarea autoturismelor sau convorbirile telefonice.

Obligatia ministerelor de a lua avizul Finantelor pe toate actele cu impact bugetar va fi prevazuta in ordonanta pentru rectificarea bugetului care va fi aprobata luna viitoare. Precizarea ministrului Vosganian a fost o consecinta a disputelor publice privitoare la ordinul ministrului Pacuraru prin care erau detaliate veniturile in bani si in natura pentru care ar fi urmat sa se plateasca contributii de pensii, incepand din acest an. Pacuraru a luat hotararea, ca urmare a comentariilor publice pe acest subiect, sa retraga ordinul si sa-l reformuleze eliminand de la impunere multe categorii de venituri, in special pe cele in natura.

Vosganian a aratat ca decizia ministrului muncii a fost unilaterala, Finantele nefiind implicate in niciun fel in elaborarea ordinului. Acesta a spus ca ordinul a explicitat notiunea de venit brut introdusa in legea pensiilor in vara, atunci cand legea a fost modificata, in primul rand, pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2008. La acel moment, a fost modificata si baza de impunere pentru contributiile de pensii, din salariu brut in venit brut lunar.

Totusi, ordinul dat de Pacuraru a preluat din Codul Fiscal categoriile de venituri in bani si in natura pentru care se plateste impozitul pe venit de 16%. In urma cu o saptamana, cand a declarat ca va elimina unele categorii de venituri din ordin, Pacuraru a tinut sa precizeze ca aceste venituri nu au fost inventate de ministerul pe care il conduce, ci sunt enumerate de Codul Fiscal.

Pe de alta parte, Vosganian a afirmat luni, intr-o conferinta de presa, ca initiativa de a aplica contributii de pensii la veniturile in natura a apartinut exclusiv ministrului muncii. Vosganian a sustinut ca, la momentul deciziei de largire a bazei de impunere pentru contributii, in toamna anului trecut, nu au fost luate in calcul veniturile in natura, iar din acest motiv bugetul de pensii nu va fi afectat de decizia ministrului muncii de a modifica ordinul. In acest mod, oficialul Finantelor a incercat sa demonteze pozitiile publice potrivit carora ordinul lui Pacuraru a aparut din nevoia de a gasi resurse financiare pentru plata pensiilor majorate.