Romania este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune la tulburentele financiare externe, avand in vedere deficitul de cont ridicat, cresterea acestuia fiind alimentata de avansul economic si al consumului intern, potrivit unui raport al Economist Intelligence Unit (EIU) citat deMediafax. Economistii institutiei atrag atentia ca finantarea deficitului de cont curent s-a realizat in principal prin investitii straine directe, insa aceste venituri se vor diminua, pe masura ce procesul de privatizare se va finaliza.

"Europa Centrala si de Est a beneficiat de cresterea inca puternica din zona euro, desi in cazul unor state, precum Romania si Bulgaria, cerintele de finantare externa sunt ridicate, astfel ca aceste tari sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", se spune in raport.

Riscurile legate de nivelul inalt al deficitului de cont curent al Romaniei, care a atins anul trecut 14,2% din PIB, si de finantarea acestuia au fost subliniate de mai multi economisti nationali si internationali. Pentru acest an, estimarile indica atingerea pragului de 15% din PIB.

In ceea ce priveste tarile care au aderat la UE in 2004 si 2007, exceptand Malta, EIU anticipeaza incetinirea cresterii economice la 4,9% in acest an si la 4,7% in 2009, comparativ cu 6% anul trecut.

In acelasi timp, economistii prognozeaza o inflatie de 5% in acest an, in statele mentionate, fata de 4% anul trecut.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o crestere a Produsului Intern Brut de 6,5%, iar cresterea preturilor de consum este prognozata la 5,4%.