Grupul francez Groupama International a anuntat miercuri incheierea contractului de preluare integrala a Asiban, pretul tranzactiei, care va fi impartit in mod egal actionarilor BCR, BRD-Societe Generale, CEC si Banca Transilvania, fiind de 350 milioane euro. Jean-Francois Lemoux, directorul general al companiei a negat intentia de cumparare a Unita, precizand ca pentru moment, s-au facut toate investitiile necesare extinderii in Romania.

"In privinta Unita nu vom fi candidati la cumpararea acesteia. In prezent consideram ca am facut toate investitiile necesare extinderii in Romania, investitii care se ridica la circa 500 milioane euro, aceasta fiind de altfel si cifra pe care ne-am propus-o pentru extinderea pe piata din Romania", a declarat miercuri Jean-Francois Lemoux.

Vienna Insurance (VIG) a cumparat recent operatiunile de asigurari ale grupului Erste, inclusiv cele detinute pe piata din Romania, dobandind participatii majoritare in cadrul BCR Asigurari de Viata si BCR Asigurari, de la Banca Comerciala Romana (BCR). Pentru evitarea problemelor concurentiale pe piata din Romania, VIG a scos la vanzare Unita, companie la care este actionar majoritar.

Cresterea superioara a pietei asigurarilor din Romania comparativ cu restul tarilor UE - principalul motiv al pretului platit

In motivarea pretului mare oferit pentru Asiban, directorul Groupama International a adus cresterea superioara a pietei asigurarilor din Romania.

"Este adevarat ca pretul este ridicat, dar acesta este contrabalansat de viziunea pe care o avem in privinta dezvoltarii pietei asigurarilor din Romania, care a crescut in medie cu peste 30% pe an. Nu cred ca este o alta tara in cadrul UE cu o crestere mai mare. Suntem increzatori ca, pe termen mediu, vom rentabiliza aceasta investitie", a spus Lemoux.

Potrivit acestuia, Romania a fost desemnata de Consiliul de Administratie al Groupama drept o prioritate in dezvoltarea internationala a grupului, fapt concretizat prin preluarea BT Asigurari, in decembrie 2007, a OTP Garancia Asigurari, in februarie 2008 si acum a Asiban.

Groupama devine astfel al treilea mare jucator pe piata asigurarilor din Romania, dupa VIG si Allianz, cu o cota de piata de peste 12%.

BCR, BRD, CEC si BT spun ca au ales sa se concentreze pe activitatea bancara

In privinta motivelor pentru care cele patru banci au ales sa-si vanda participatiile egale detinute in cadrul Asiban, declaratiile sunt similare - nevoia de concentrare pe activitatea de baza.

"Activitatea bancara este diferita de cea de asigurari. De ceva timp BRD s-a gandit ca trebuie sa gaseasca pentru Asiban un actionar profesionist. Noi ca bancheri nu puteam oferi expertiza necesara dezvoltarii Asiban pe piata asigurarilor. Am preferat sa ne concentram pe activitatea de baza", a declarat Patrick Gelin, presedintele-director general al BRD SocGen.

Pe de alta parte, presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, a recunoscut intentia anterioara a bancii de a prelua controlul majoritar al Asiban, dar spune ca o analiza mai atenta a demonstrat ca actiunea nu s-ar fi incadrat in obiectivele CEC de a deveni o banca comerciala puternica.

"Mai mult, pentru preluarea Asiban, CEC ar fi trebuit sa plateasca cat a platit acum Groupama, in conditiile in care fondurile proprii ale bancii sunt in prezent de 450-500 milioane euro, ceea ce ar fi afectat activitatea de creditare a bancii", a spus Ghetea.