Taxa auto rezultata ca diferenta intre suma platita conform formulei actuale de calcul si suma care se va plati dupa 1 iulie ar urma sa fie restituita de Trezorerie, la cerere, in cel mult 90 de zile, potrivit unei propuneri a Ministerului Economiei si Finantelor. Astfel, persoanele care au achitat sau vor achita, in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, o taxa mai mare decat cea care va fi aplicata de la 1 iulie isi vor putea recupera banii dati in plus printr-o cerere depusa la Trezorerie.

In schimb, persoanele carora le-ar reveni de plata, dupa 1 iulie, o taxa mai mare decat cea din prezent nu vor fi afectate de noile reglementari. Solicitarile vor putea fi facute numai dupa 1 iulie, data la care va intra in vigoare noua varianta a taxei.

Potrivit unei propuneri a Ministerului Economiei si Finantelor, diferenta ar urma sa fie restituita de catre unitatile Trezoreriei statului unde a fost platita taxa, pe baza unei cereri tip insotita de copia documentului care atesta plata taxei si de un document care indica noul cuantum al taxei calculat de catre Trezorerie.

Diferenta de taxa ar trebui sa fie returnata, in cel mult 90 de zile calendaristice de la depunerea cererii, fie la ghiseele Trezoreriei, fie intr-un cont bancar.

Modalitatea de rambursare a diferentei de taxa va fi detaliata in normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta pentru modificarea taxei auto. Proiectul ordonantei de urgenta a fost discutat de guvern si, in prezent, se afla in dezbatere publica. Dupa ce executivul va aproba actul normativ, vor fi publicate in cel mult 30 de zile si normele de aplicare a acestuia.