In opinia Comisiei Europene, anul electoral si majorarea pensiilor sunt principalele surse de presiune asupra cheltuielilor bugetare ale Romaniei. In acest sens, forul european a recomandat guvernului de la Bucuresti sa aiba in vedere aceste riscuri pentru majorarea deficitului bugetar peste 3% din PIB, a declarat joi ministrul finantelor, Varujan Vosganian. Comisia a facut aceste recomandari in conditiile in care prognoza din primavara a aratat ca deficitul bugetar va ajunge in 2008 la 3,7% din PIB.

"Comisia nu a dat niciun avertisment Romaniei privind nivelul deficitului bugetar, a facut unele recomandari", a afirmat Vosganian, precizand ca anul viitor deficitul se va situa in jurul a 2% din PIB, iar pana in 2012 va scadea la 1% din PIB.

Nivelul deficitului bugetar al Romaniei s-a aflat miercuri pe agenda sedintei Colegiului Comisarilor europeni intrucat, conform prognozei de primavara a Comisiei, acesta ar urma sa ajunga la 3,7% din PIB, in 2008, cu mult peste nivelul agreat prin Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB. Statele membre care nu reusesc sa inregistreze deficite bugetare mai mici de 3% din PIB pot fi supuse unor monitorizari si chiar sanctiuni financiare. Comisia propune, in cazul acestor state, iar Consiliul aproba procedura de deficit excesiv.

In primavara anului trecut, tot ca urmare a datelor din prognoza de primavara a Comisiei, comisarul Joaquin Almunia a avertizat Romania ca risca o procedura de deficit excesiv.

Comisia Europeana a adoptat, in iunie anul trecut, o comunicare adresata Parlamentului si Consiliului privind masurile pe care trebuie sa le ia cinci state UE pentru a evita deficitele bugetare excesive, printre acestea numarandu-se si Romania. Comisia estima ca Romania ar fi urmat sa inregistreze un deficit de 3,2% in 2007, insa executia anului trecut a indicat un deficit de numai 2,4% din PIB.

In 2008, guvernul a stabilit ca tinta deficitului bugetar este de 2,4% din PIB.