Pericolul de extindere a crizei de pe piata creditelor ipotecare la nivelul economiei mondiale se mentine la un nivel ridicat, ca si fragilitatea pietelor financiare, potrivit unui raport al Fondului Monetar International (FMI), citat de AFP, anunta Mediafax.

"Riscurile mentionate intr-un raport din luna aprilie par sa se materializeze, intr-un cerc vicios format de sistemul financiar si economie", a declarat intr-o conferinta de presa Jaime Caruana, insarcinat cu problemele sectorului financiar si monetar in cadrul Fondului.

Fragilitatea pietelor financiare mondiale se mentine, iar riscurile sistemice continua sa fie ridicate, se arata in noul raport.

Cea mai mare parte a pierderilor generate de sectorul creditelor ipotecare riscante au fost identificate, dar riscurile s-au extins la nivelul altor forme de imprumut, ca efect al scaderii preturilor imobiliare si al incetinirii cresterii economice, potrivit FMI.

Bancile continua sa fie supuse unor presiuni puternice, astfel incat au probleme in obtinerea de noi fonduri.

Pe de alta parte, autoritatile au dificultati tot mai mari legate de respectarea obiectivelor privind inflatia, cresterea economica si stabilitatea financiara.

FMI estimeaza ca problemele de pe piata imprumuturilor ipotecare au dus la reevaluari in scadere ale activelor companiilor financiare in valoare de 400 miliarde de dolari, iar evolutia negativa a pietelor bursiere si cresterea creditelor neperformante au determinat Fondul sa mentina estimarea din aprilie, privind un potential al pierderilor totale de 945 miliarde de dolari.

In Statele Unite, FMI a remarcat o amplificare a temerilor legate de posibile noi pierderi ale marilor banci comerciale, dupa falimentul recent al companiei financiare IndyMac.

FMI considera ca este necesara oprirea declinului sectorului imobiliar american, pentru stabilizarea pietei, precum si sprijinirea populatiei si bancilor, intrucat nu exista indicii ca problemele se apropie de sfarsit.

Raportul cere o imbunatatire a functionarii si controlului companiilor americane de credite ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, aratand ca legislatia permisiva a pus in pericol intregul sistem.

Fondul considera insa ca reactia bancilor centrale a fost corespunzatoare si a dus la reducerea riscurilor.

FMI a mai notat ca inasprirea conditiilor de finantare pune in dificultate si tarile emergente, in conditiile in care autoritatile se confrunta si cu accelerarea inflatiei.