Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 6% la 6,6%, in timp ce, pentru 2009, inflatia a fost revizuita de la 3,5% la 4,2%. Anuntul a fost facut de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in timpul prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.

Documentul a fost aprobat de Consiliul de Administratie al bancii centrale, saptamana trecuta, cand s-a hotarat si majorarea cu un sfert de punct procentual a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 10,25 % pe an.

Guvernatorul a declarat ca tintele de inflatie pentru 2008 si 2009 raman nemodificate: la 3,8% plus sau minus 1% pentru finalul acestui an si la 3,5%, incadrata de asemenea intr-un interval de plus sau minus 1%, pentru decembrie 2009. "Mentinerea tintei de inflatie arata ca suntem angajati in lupta cu inflatia, iar dupa cum previziunile se schimba de la un trimestru la altul, nici nu ar avea rost sa o schimbam", a explicat Isarescu.

Principalii factori negativi luati in calcul de BNR la revizuirea prognozei de inflatie au fost presiunile venite din excesul de cerere si cresterile estimate ale preturilor combustibililor si ale preturilor administrate.

"Revizuirea in sus a inflatiei prognozate se datoreaza unor influente nefavorabile, comparativ cu perioada anterioara, generate de presiuni mai ample din partea excesului de cerere, amplificate de accelerarea cresterii PIB in trimestrul I din 2008", se arata in Raportul BNR.

Isarescu a subliniat ca presiunile din partea excesului de cerere sunt agravate si de majorarea salariilor din sectorul bugetar si a pensiilor in acest an. In ceea ce priveste majorarea salariului minim, guvernatorul a precizat ca, in discutiile cu sindicatele si guvernul, BNR nu s-a pronuntat asupra unui anumit nivel, ci a sustinut ca acesta trebuie sa fie corelat cu productivitatea muncii.

"Cresterile salariale peste productie duc la inflatie", a mentionat Isarescu.

Un alt factor negativ de presiune asupra inflatiei este pretul petrolului. BNR a luat in calcul un pret de 140 de dolari pe baril, in prognoza privind inflatia. "Romania este o tara cu un grad ridicat de dependenta fata de pretul international al petrolului. Nu exista un tampon al productiei interne. Probabil ca este normal asa, avand in vedere ca este o tara membra a UE", a afirmat Isarescu.

Referitor la evolutia ratei inflatiei, guvernatorul a spus ca estimarile arata ca varful, de 9,1-9,2% va fi atins in iulie, dupa care rata inflatiei va intra pe o panta descendenta pana in decembrie.