Banca britanica Northern Rock, nationalizata in luna februarie pe fondul crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, a inregistrat in prima jumatate a acestui an pierderi nete de 592 milioane de lire sterline, adica aproximativ 746 milioane de euro, dupa ce a rambursat o mare parte din datoriile fata de Banca Angliei, potrivit AFP. Aceast rezultat vine dupa ce in perioada similara a anului trecut, institutia a obtinut un profit de 188 milioane de lire.

In urma cu o saptamana, banca a anuntat ca isi va reduce personalul cu circa 1.300 de angajati, ca parte a planului de restructurare al bancii, ce prevede disponibilizarea a aproximativ 2.000 de persoane pana in 2011, adica aproximativ o treime din totalul angajatilor.

In plus, Northern Rock va iesi complet de pe piata creditelor fara garantie si de pe cea a creditelor pentru intreprinderi.

In luna februarie a acestui an, Parlametului Marii Britanii a adoptat o lege care a permis Guvernului sa nationalizeze Northern Rock, puternic afectata de criza creditelor imobiliare.

Problemele Northern Rock au inceput in luna septembrie 2007, pe fondul turbulentelor provocate de criza creditelor de tip subprime din Statele Unite. Bancile au devenit reticente in contractarea de imprumuturi intre ele, ceea ce a provocat dificultati Northern Rock, puternic dependenta de finantarea obtinuta de pe pietele financiare mondiale. Criza din sectorul ipotecar i-a determinat pe deponentii Northern Rock sa isi retraga cea mai mare parte a banilor depusi.

Panica s-a mai diminuat doar cand Guvernul a anuntat ca va garanta in totalitate depozitele de la Northern Rock.

In plus, Banca Angliei a pus la dispozitia bancii fondurile necesare pentru finantarea operatiunilor, in conditiile in care nici o alta banca nu a mai dorit sa-i imprumute bani acestei institutii.