Economia Romaniei a crescut in prima jumatate a acestui an cu 8,6%, pe fondul unei cresteri economice de 8,9% in trimestrul al doilea, valori record pentru ultimele doua decenii, a declarat, joi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax. Mai mult, acesta spune ca investitiile straine directe ar putea depasi 10 miliarde euro in acest an. Fostul ministru de finante, Ionut Popescu, crede ca am putea asista si la o crestere economica de peste 8% in acest an, o imbunatatire a prognozei de crestere economica pentru 2008 fiind asteptata si din partea Comisiei de Prognoza.

"Nu am mai avut o astfel de crestere economica de cel putin doua decenii. Mi-e foarte greu sa fac o comparatie cu perioada dinainte de '89, dar de cand am introdus indicatorul PIB acestea sunt niveluri record", a spus Vosganian.

El a aratat ca in aceste conditii Romania ar putea sa avanseze pana in 2012 pe pozitia a 12-a intre statele europene din punct de vedere al Produsului Intern Brut. Potrivit lui Vosganian, cresterea economica se va mentine la ritmuri inalte si in urmatorul deceniu, ministrul aratand ca are o prognoza de 450 de miliarde euro pentru PIB in 2020.

Ionut Popescu: Este posibil sa avem o crestere economica de peste 8% in 2008

Ionut Popescu, fost ministru de finante, spune ca aceste rezultate sunt reale si ca pentru acest an cresterea economica ar putea trece de 8%.

"Sunt date corecte. Este posibil chiar sa avem la sfarsitul acestui an o crestere de peste 8%. Chiar daca da putin inapoi acest trend in al doilea semestru, tot vom avea o crestere economica spectaculoasa, peste toate prognozele. Acum se vad practic efectele introducerii cotei unice, pentru ca dupa aceasta masura au venit investitiile, care abia acum au inceput sa-si arate roadele", a precizat pentru HotNews.ro Ionut Popescu.

In opinia fostului ministru, scaderea economica din restul Europei, reorienteaza jucatori straini catre furnizori mai ieftini si catre tari unde preturile sunt mai mici, precum Romania.

"Aceasta este explicatia si pentru cresterea mare a exporturilor. Este o oportunitate, depinde cum vom sti s-o gestionam in continuare. Cred ca si pargul de 10 miliarde euro investitii straine directe poate fi atins si aceasta este cu atat mai spectaculos cu cat nu mai este vorba de vanzari precum BCR sau Petrom", a mai spus Popescu.

CNP, asteptata sa revizuiasca pozitiv prognoza privind cresterea PIB pe 2008

Estimari pozitive sunt asteptate in perioada urmatoare si din partea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). In luna iunie a acestui an, Ion Ghizdeanu, presedintele acestei institutii, a declarat ca datorita evolutiei economiei peste asteptari, prognoza privind cresterea PIB pentru 2008 va fi, cel mai probabil, revizuita in urcare cu 1%, de la 6,5% la 7,5%, in toamna.

In primele sase luni ale anului trecut, avansul PIB a fost de 5,8%. La nivelul anului trecut, avansul economic a fost de 6%, iar estimarile Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru 2008 o crestere de 6,5%. Potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat, investitiile straine directe in Romania, in 2007, s-au ridicat la 7,3 miliarde euro, fata de 9,1 miliarde euro in anul anterior.