Ritmul de crestere al creditarii a incetinit in august, pentru a doua luna consecutiv, pana la 50,4%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 23 septembrie 2008, 14:22 Economie | Finanţe & Bănci

Ritmul de crestere al creditelor acordate populatiei si firmelor a incetinit in august, pentru cea de-a doua luna consecutiv, la 50,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 183,62 miliarde de lei, pe fondul scaderii valorii componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). La finele lunii iulie, creditul neguvernamental a crescut cu 55,8% fata de aceeasi perioada din 2007.

Astfel, la sfarsitul lunii august, creditul in lei s-a majorat cu 38,6%, in vreme ce creditul in valuta a avansat cu 61,9%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 50%.

In luna anterioara, creditul in lei a urcat cu 39,4%, iar cel in valuta a crescut cu 73,2%.

Fata de luna iulie, creditul neguvernamental a crescut cu 2,8%, pe seama majorarii cu 1,8% a componentei in lei si cu 3,5% a componentei in valuta exprimata in lei.

Creditele in valuta acordate populatiei au urcat in luna august cu 3,7%, in timp ce finantarile in lei au crescut cu 2,4%. Comparativ cu luna august a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 86,4%, pana la echivalentul a 50,31 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala au avansat cu 34%, la 40,24 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in august creditele in lei au crescut cu 1,3% fata de luna anterioara si cu 43,1% comparativ cu luna august 2007 pana la 43,24 miliarde de lei. Creditele in valuta s-au majorat cu 3,4% comparativ cu luna iulie si cu 43% fata de finele lunii august 2007, la 49,82 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale si administratiilor sistemelor de asigurari sociale, a crescut in luna august cu 1,2%, pana la 11,36 miliarde de lei. La sfarsitul lunii august, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 35,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Economiile romanilor s-au mentinut la acelasi nivel ca anul trecut

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna august cu 0,7% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 141,33 miliarde de lei.   

Fata de luna iulie, depozitele in lei ale populatiei au crescut cu doar un milion de lei, pana la 49,89 miliarde de lei, iar fata de luna august a anului trecut, depozitele in lei ale populatiei au inregistrat un avans de 33,2%. Depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 2,7%, pana la 43,62 miliarde de lei, iar fata de 31 august s-au majorat cu 16,1%.

Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, s-au diminuat cu 0,4%, pana la nivelul de 47,81 miliarde de lei, iar exprimate in euro depozitele in valuta au scazut cu 0,3%, pana la 13,53 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 45,0%. Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 50%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au majorat cu 37,9%.

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

507 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version