Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau, la finele lunii septembrie, la 26,02 miliarde de euro, in crestere cu 101 milioane de euro fata de nivelul din luna anterioara. Potrivit datelor BNR, cresterea s-a datorat unor intrari de 1,125 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 1,024 miliarde de euro.

Intrarile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si venituri din administrarea rezervelor internationale.

In acelasi timp, iesirile au reprezentat plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, plati catre Comisia Europeana si modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 2,08 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, sa se situeze la 28,10 miliarde de euro.

Platile scadente in luna octombrie 2008 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, insumeaza 46 milioane de euro.