Ministerul de Finante a anuntat vineri ca Olanda nationalizeaza activele asiguratorului belgiano-olandez Fortis, inclusiv activele ABN Amro, pentru suma de 16,8 miliarde de euro. Statul olandez preia in totalitate Banca olandeza Fortis, societatea de asigurari si partea detinuta de Fortis in holdingul ABN Amro", se arata intr-un comunicat al ministerului, citat de AFP.

"Este o masura temporara: aceste institutii financiare vor fi privatizate cand sistemul financiar va reveni la normal. Actiunile au fost cumparate la pretul de 16,18 miliarde de euro", potrivit aceleiasi surse.

Aceasta nationalizare anuleaza un anunt anterior potrivit caruia Olanda prelua participatia de 49% din capital din entitatea olandeza a Fortis.

Fortis, afectata de criza creditelor, a fost partial nationalizata duminica seara pentru a evita falimentul. Guvernele belgian, olandez si luxemburghez au decis atunci sa ia fiecare cate 49% din filiala bancara a grupului din tarile amintite, pentru suma de 11,2 miliarde de euro.