Guvernul britanic a anuntat miercuri un plan de sprijinire a sistemului bancar din Marea Britanie, care prevede o recapitalizare de pana la 50 miliarde lire sterline (65 miliarde euro sau 87,5 miliarde dolari) si o linie de credit de 200 miliarde lire sterline (260 miliarde de euro) oferita de Banca Angliei, transmite AFP.

Inainte de deschiderea burselor, Trezoreria britanica anuntase ca opt mari banci (Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland şi Standard Chartered) au confirmat participarea lor la asa-numitul plan de recapitalizare.

Guvernul va putea cumpara actiuni preferentiale in valoare de pana la 50 miliarde lire sterline la aceste banci.

Premierul Gordon Brown a decis lansarea unui plan de salvare a sectorului bancar din Regat dupa o zi catastrofica la bursa pentru 3 din cele mai mari 4 banci britanice.

Presa britanica a scris despre injectia de lichiditate de pana la 64 de miliarde de euro care va avea loc in aceste zile, in tentativa de a relansa imprumuturile interbancare, blocate in acest moment.

Se stie ca pe parcursul zilei de marti Royal Bank of Scotland (RBS), a pierdut 39% din valoare, dupa ce in urma cu o zi mai scazuse cu 20%. Situatia nu este mai putin fericita pentru Halifax Bank of Scotland (HBOS), a carei valoare s-a injumatatit in numai cateva zile, astfel ca nu e deloc exclus ca ea sa fie preluata de concurenta Lloyds TSB.

Barclays si Lloyds TSB, respectiv numarele 3 si 4 ale sistemului ingrijoreaza foarte serios piata, zvonurile vorbind despre solicitarea facuta de acesti jucatori catre Alistair Darling in vederea obtinerii unui ajutor de urgenta. Potrivit Bloomberg, RBS, Barclays, Lloyds TSB alaturi de alte 3 banci britanice au de rambursat 69 miliarde de euro cu scadenta martie 2009.

Sefii Royal Bank of Scotland vor fi demisi miercuri

Dan Popa scrie pe blogul sau, citand surse britanice, ca presedintele si directorul general al celei de-a doua banci britanice, Royal Bank of Scotland, Tom McKillop si Fred Goodwin, vor fi demisi in cursul zilei de miercuri, in locul lor urmand sa fie numiti Philip Hampton, presedintele Sainsbury, si Stephen Hester, ex-patronul bancii Abbey.

Plecarile celor doi au la baza prabusirea cursului RBS cu 39 % si coincide cu planul de masuri de salvare a sectorului britanic, anuntat de Guvern. S. Hester ocupa in prezent directoratul general al companiei imobiliare British Land.