Nu exista "solutii imediate sau facile" pentru criza financiara internationala, a declarat joi comisarul european pentru Afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, care a salutat insa actiunea concertata a marilor banci centrale privind reducerea dobanzilor.

"Chiar daca nu am gasit inca solutia definitiva pentru rezolvarea crizei, exista actiuni concertate, iar faptul ca ieri mai multe banci centrale, incepand cu BCE si Fed, au scazut simultan dobanzile, reprezinta o actiune foarte importanta", a adaugat comisarul european.

Aceasta decizie "a dat un semnal foarte clar pietelor", sustine el.

Toate masurile adoptate, fie ca este vorba despre salvarea entitatilor financiare aflate in dificultate sau actiuni generale destinate ansamblului pietelor ar trebui sa permita institutiilor financiare sa-si recastige increderea, a subliniat Almunia.

Dar, adauga el, este necesara, in continuare, adoptarea mai multor masuri, inclusiv "injectarea de lichiditati in piete, in conditiile in care aceste lichiditati nu mai sunt furnizate de piata interbancara, asa cum se intampla in mod normal".

Potrivit comisarului european, anumite mecanisme trebuie schimbate, deoarece "sistemul financiar al viitorului nu va mai fi acelasi ca cel care a generat aceasta dezordine majora a pietelor".