Agentia de evaluare financiara Fitch a mentinut vineri calificativele acordate BRD - Groupe Societe Generale si UniCredit Tiriac Bank pentru datoriile pe termen lung in valuta la "A minus", cu perspectiva negativa, si "F2" pentru creditele pe termen scurt. Ratingul de sprijin a fost reconfirmat la "1" in cazul ambelor banci.

Calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung si cele de sprijin reflecta sustinerea pe care o pot primi bancile de la actionarul majoritar, grupul francez Societe Generale, respectiv grupul italian UniCredit, prin intermediul subsidiarei UniCredit Bank Austria, arata Fitch.

Analistii institutiei noteaza ca ratingurile ar putea fi afectate daca bancile mama isi vor schimba capacitatea sau disponibilitatea de a sustine institutiile.

Nivelul calificativului individual al UniCredit Tiriac Bank reflecta profitabilitatea solida a bancii, calitatea buna a activelor detinute si nivelul confortabil de lichiditate. Acestea sunt contrabalansate de riscurile asociate accelerarii creditarii si de ponderea ridicata detinuta de imprumuturile in valuta, precum si de trendul descendent al capitalizarii, care se prezinta insa la un nivel adecvat.

In ceea ce priveste BRD, Fitch nu a atribuit un rating individual acestei banci si nici nu a realizat o analiza completa a situatiei institutiei financiare.