Deficitul bugetar de la finele acestui an va atinge 4% din PIB, nivel care trebuie redus semnificativ, pana la 1,7% din PIB in 2009, tinta cu o anumita relativitate, provenita din incertitudinile inca persistente pe piete, a declarat, sambata, Gheorghe Pogea, ministrul desemnat al Finantelor, informeaza Mediafax.

"Romania, din cauza politicilor expansioniste de cheltuieli, prociclice as spune, a ajuns in situatia sa aiba un deficit bugetar foarte mare. Am estimat un deficit de 3,67% din PIB (...) dar sezonalitatea pietelor, scaderea normala a unor sectoare, care s-a suprapus pe criza, a determinat scaderea veniturilor si s-ar putea sa inregistram pe cash un deficit de 4% din PIB", a spus Pogea in fata comisiilor parlamentare de buget - finante reunite.

El a aratat ca pentru o economie nu se pune problema daca un deficit este mare sau mic, ci daca este sustenabil sau nesustenabil, daca este finantabil sau nu.

"Acesta este cel mai mare pericol pentru anul viitor. (...) deficitul trebuie sa coboare de la 4% la 1,7%, cu o nota, ca aceasta tinta are o relativitate avand in vedere incertitudinile care inca se manifesta", a precizat Pogea.

El a explicat ca, in conditiile unui declin accentuat al veniturilor bugetare in ultimele doua luni, singura solutie a Finantelor este sa limiteze drastic cheltuielile pentru anul viitor.

Pogea a declarat ca va fi refacut foarte repede bugetul pentru 2009, care a fost construit inainte de declansarea crizei in economia romaneasca si pe alte premise privind evolutia economiei in anul viitor.