Anul 2008 s-a incheiat. Indicii Jeopardy pe 2008 s-au dovedit suficient de precisi (vezi aici si aici), au indicat in mod corect acum un an directia in care se va indrepta Romania in 2008, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Astfel, cititorii acestui blog - adica cei care au creat indexul - au anticipat corect ca previziunile extrem de pesimiste de la sfarsitul lui 2007 asupra PIB-ului din 2008 erau exagerate, economia Romaniei crescand cu peste 8% in 2008.

De asemenea, indexul a anticipat corect un leu mult mai slab datorita dezechilibrelor macro (in special pe inflatie si deficit comercial). A fost anticipata destul de corect si rata inflatiei si impactul negativ al alegerilor (a se citi pomeni electorale) asupra indicatorilor macro.

Indexul a fost asadar un succes, iar cititorii care au contribuit la el merita felicitati!

2009 va fi extrem de greu de anticipat: avem o criza economica financiara internationala, avem un guvern nou. Unde va ajunge inflatia la sfarsitul lui 2009? Dar cursul de schimb? Cum va evolua economia Romaniei in 2009?

Astept raspunsurile voastre pana pe 9 ianuarie. Indexul se va fi calculat prin medie aritmetica.

Ce cred eu:

1. Inflatia pe 2009 va fi de 3%

Cererea de bunuri si servicii pe plan international este in scadere iar asta inseamna ca firmele exportatoare vor avea de suferit. Investitiile private vor scadea, iar scaderea pretului imobiliarelor nu va ajuta increderea consumatorilor.

O eventuala depreciere a leului (si deci inflatie importata) va fi mai mult decat compensata de scaderea pretului importurilor (de exemplu, pretul petrolului este la minimul ultimilor 4 ani).

In acelasi timp somajul este in crestere iar guvernul a anuntat inghetarea angajarilor la stat precum si o reducere a cresterilor salariale promise in campania electorala. Deci presiunea pe salarii va fi mult mai mica. Printre altele, multe firme au anuntat deja inghetarea salariilor.

2. Cursul de schimb la sfarsitul lui 2009 va fi de 4,4 RON / Euro

Este adevarat ca parte din deprecierea leului din ultima perioada este datorata faptului ca multi investitori internationali se refugiaza in momente de criza in monede puternice precum dolarul sau euro.

Pe de alta parte, dezechilibrele macro precum inflatia de 3 ori mai mare decat in zona euro precum si deficitul de cont curent au pus presiune asupra leului. Inflatia va scadea, dar odata cu ea va scadea si dobanda BNR de la nivelul extrem de ridicat din prezent. De fapt, ma astept ca pana in martie 2009, dobanda BNR sa scada sub 8% si apoi sa scada pana la 4% pana la sfarsitul anului. Sa nu uitam ca BCE (Banca Centrala Europeana) a injumatatit in doar cateva luni dobanda de referinta la euro la sfaristul lui 2008.

Investitiile straine vor continua insa la un nivel mult mai mic dacat in 2008, de asemenea sumele trimise de romanii plecati in strainatate vor scadea dramatic in 2009. Aceste scaderi vor fi partial compensate de fonduri europene atrase de institutiile publice.

3. PIB-ul va creste cu 3% in 2009

In ciuda investitiilor in scadere dar si a reducerii activitatii la sfarstiul lui 2008, economia romaneasca are inca potential de crestere. Parte din acest potential este datorat investitiilor din economie din ultimii 5 ani: an de an s-au creat capacitati noi de activitate - inclusiv in 2008, in special in industrie. In plus, ma astept ca a al patrulea trimestru din 2009 sa fie mult mai bun decat al patrulea trimestru din 2008.

Economia romaneasca va fi ajutata si de evolutia cursului de schimb, produsele si serviciile romanesti vor fi mai competitive atat pentru export cat, mai ales, pentru piata interna.

Comenteaza pe Jeopardy.