Firma internationala de consultanta Oxford Analytica prevede, pentru anul 2009, ca noul Guvern al Romaniei are de infruntat o iminenta criza economica, semne ale acesteia devenind deja vizibile in ultima parte a anului 2008, relateaza Mediafax.

Expertii Oxford Analytica indica faptul ca Romania se confrunta cu prima sa criza economica de la caderea comunismului, performanta sa din 2008, cu o crestere economica record de 9,1 la suta in primele noua luni, fiind incetinita semnificativ de criza financiara globala.

In ultimele trei luni ale anului 2008 politica monetara a fost revizuita si marcata de restrictii, iar sectoare precum industria sau bancile au avut nevoie de sprijinul guvernului.

Nicio banca din Romania, insa, nu a fost afectata semnificativ de tulburarile din scena internationala, desi au existat probleme in acordarea de credite. Erste si Raiffeisen au fost nevoite sa stearga datorii de cateva sute de milioane de euro in urma falimentului Lehman Brothers si Icelandic, insa expertii Oxford Analytica prevad o recuperare de profit pentru cele doua, in contextul sprijinului oferit de statul austriac.

Productia industriala a scazut cu trei la suta in luna octombrie 2008 fata de aceeasi perioada din anul precedent. Aceasta a fost cea mai mare scadere din ultimii trei ani, ea continuand luna de luna cu reduceri de cate 0,7 la suta a productiei. Cele mai clare semne de criza au fost vizibile in domeniile metalurgic si productie de automobile.

Productia auto nationala totala, dominata de Dacia aproape in intregime, a cazut cu 39 la suta in noiembrie, de la 24.488 unitati la 14.931 de autovehicule .Din cauza scaderii cererii, atat pe piata interna, cat si in statele in care Dacia exporta, activitatea uzinei de la Mioveni a fost oprita pe 30 si 31 octombrie, in 13 si 14 noiembrie, precum si in perioada 20 noiembrie - 7 decembrie. Producatorul auto a reluat lucrul pe 8 decembrie, insa doar pentru trei zile. Incepand cu 11 decembrie si pana pe 11 ianuarie uzina Dacia nu va produce.

Oxford Analytica subliniaza ca deprecierea monedei nationale va afecta persoanele care apeleaza la credite. Aproximativ 57 la suta din creditele facute in Romania sunt in euro, iar Banca Comerciala Romana (BCR) avertizeaza ca la o valoare a euro de 4,2 lei, debitorii ar avea mari probleme in plata creditului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost, astfel, supusa la numeroase presiuni de a imblanzi conditiile pentru acordarea de credite si de a garanta lichiditati pentru imprumuturile interbancare.

Atat Fitch, cat si Standard&Poor's, doua din cele trei mari agentii de rating internationale, au coborat ratingul Romaniei sub categoria de investment grade, subliniind capacitatea redusa a statului de a evita o criza financiara si economica severa, respectiv riscurile determinate de necesarul ridicat de finantare de pe pietele internationale de credit. Respectivele decizii ale celor doua agentii au fost caracterizate, in Romania, drept "exagerari bazate pe dovezi nefondate", precizeaza Oxford Analytica.

Concluzia evaluarii asupra Romaniei este ca semne ale unei crize economice au devenit evidente in ultimele trei luni ale anului 2008. Noul guvern - caracterizat drept o "coalitie neasteptata" - si-a anuntat un program de guvernare bazat pe "realism si dinamism, care ofera sanse reale de a evita consecinte drastice ale crizei".