Coface a mentinut ratingul Romaniei la "A4 minus", pe care il are din anul 2007, reprezentantii agentiei apreciind ca riscurile nu sunt atat de mari pentru tara noastra. Calificativul "A4" indica un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza.

Reprezentantii Coface au atras insa atentia supra deficitului bugetar ridicat, care s-ar putea adanci in acest an, si a nivelul deficitului de cont curent.

"Economia supraincalzita a Romaniei a resimtit puternic socul undei de criza. Cresterea consumului, sustinuta in special de creditare, a alimentat adancirea deficitului de cont curent pana la cote greu sustenabile. Scaderea exporturilor ca urmare a recesiunii din tarile UE, reducerea volumului investitiilor straine directe si a banilor trimisti de romani din afara pun mari presiuni asupra deficitului de cont curent, conducand la deprecierea monedei nationale", a aratat Cristian Ionescu, country manager Coface Romania, in prezentarea sa.

Acesta a mai spus ca dependenta economiei de capitalul strain reprezinta principala vulnerabilitate a monedei nationale.

Coface estimeaza ca in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2%, in scadere de la 7,9% in acest an, si un deficit de bugetar de 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB). Totodata, deficitul de cont curent s-ar putea reduce de la 13,3% in 2008 la 10,5% in acest an.

"Cresterea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar ne-ar arunca intr-un con de umbra in urmatorii 3-4 ani, asa cum s-a intamplat cu Ungaria", a declarat Ionescu.

Cristian Ionescu a mai precizat ca agentia pe care o conduce nu vede o iesire din criza prin solutii la nivel guvernamental sau politic, insa crede ca aceasta se va intampla odata cu revenirea economiei internationale. "Singura solutie de iesire din impas nu vine din Romania. Fondurile europene ar fi o solutie buna, care ar da de lucru companiilor de constructii. Din pacate nu avem o istorie buna in acest domeniu. Nu stim sa accesam fonduri europene."

Ratingul de tara la Coface masoara riscul mediu de aparitiei incidentelor de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara. Acest calificativ ia in calcul perspectivele economice si politice ale tarii, experienta de plata a agentiei, in calitate de asigurator de credite comerciale si climatul de business.