Marti, in timp ce Barack Obama vorbea despre incredere unei multimi de peste doua milioane de oameni, bursa de pe Wall Street a cunoscut cea mai drastica scadere din istoria zilelor de inaugurare a unui presedinte american, iar din momentul in care noul presedinte a fost ales (4 noiembrie) si pana la investitura, DJIA a pierdut 14%, aceasta 'performanta' fiind, de asemenea, unica in istorie, scrie Khris, pe blogul lui.

Sectorul financiar a fost cel mai afectat, scazand in medie cu 17% - Citigroup si JP Morgan au pierdut cate 20%, Bank Of America 16% iar Wells Fargo 24%, investitorii incercand sa scape de actiuni cu orice pret in conditiile in care pierderile din sectorul bancar aferente ultimului trimestru depasesc si cele mai pesimiste asteptari iar perspectivele nu sunt deloc incurajatoare, cel putin pentru perioada imediat urmatoare.

Per ansamblu, DJIA a scazut sub 8.000 de puncte, pierzand 4% ieri, S&P500 a coborat cu 5,3% iar Indicele compozit Nasdaq cu 5,8% si asta in ciuda programului de ajutorare masiva a economiei propus de noua administratie, ajutor care se apropie de un trilion de dolari, Obama promitand investitii in infrastructura, sanatate si combaterea somajului.

Am gasit aici o comparatie interesanta intre performantele bursei sub ultimele patru administratii: Bush junior, Bill Clinton, Bush Senior si Ronald Reagan, comparatii facute de catre compania de consultanta Wilshire Associates.

Luand in calcul indicele 'Dow Jones Wilshire 5000 Index', acestia au calculat ca in cei 8 ani de mandat a lui George Bush, bursa a cunoscut un randament anual de -2,3%, in timp ce performerul este Bill Clinton, cu un randament foarte bun, 15,6% pe an.

Ce va reusi Obama? Nu stiu, dar sunt convins ca va conduce America mult mai bine decat a facut-o George Bush. Nici nu ii va fi foarte greu avand in vedere 'performantele' fostului presedinte.

Comenteaza pe khris.ro, "un blog cu atitudine".