Un acord cu FMI si UE este absolut necesar pentru Romania, atat pentru cresterea credibilitatii si predictibilitatii pe piata locala, cat si pentru a usura creditarea si a acoperi anumite nevoi de finantare, a declarat marti Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, citat de NewsIn. Acesta este de parere ca necesarul de finantare externa a Romaniei este cuprins intre 8 si 10 miliarde de euro, nivel suficient pentru protejarea rezervei valutare si plata datoriilor externe.

"Aranjamentul, pachetul de imprumuturi externe are in primul rand rostul de a creste stabilitatea pietei romanesti, de a o face mai predictibila si de a inlatura volatilitatea, in crestere in ultima perioada. De asemenea, acordul poate face posibila creditarea mai usoara, mai credibila", a spus Negritoiu.

"Intre 8 si 10 miliarde euro, consider ca ar fi un necesar decent de finantare, pentru a proteja rezervele valutare si pentru plata datoriilor externe", a precizat seful ING Bank.

El a afirmat ca autoritatile romane trebuie sa faca eforturi pentru a limita riscurile, atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel microeconomic, si a adaugat ca pachetul de imprumuturi externe este "absolut necesar" in acest sens.

La randul sau, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania, a explicat ca Romania ar trebui sa ia un imprumut extern "cat mai mare".

Autoritatile romane au declarat in repetate randuri ca pentru plata datoriilor externe ar putea fi necesar accesarea unui imprumut de la Uniunea Europeana, care ar putea fi insa conditionat si de un acord cu FMI.

O delegatie din care fac parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, se afla in aceste zile la Washington pentru a negocia cu Fondul Monetar International (FMI) un eventual acord. Anterior, delegatia romana a avut o serie de discutii si analize preliminare si cu autoritatile de la Bruxelles.