Ministrii de finante si sefii bancilor centrale din G20, reuniti sambata la Horsham, in Marea Britanie, au convenit majorarea "semnificativa" a resurselor Fondului Monetar International, a declarat pentru AFP o sursa europeana.

Insa, comunicatul final, care urmeaza a fi publicat in aceasta dupa-amiaza, nu va contine un apel explicit pentru a adopta masuri suplimentare de realansare economica, asa cum cer Statele Unite, ci va recomanda doar supravegherea punerii in practica a masurile deja adoptate la nivel national, a precizat sursa citata.

"Exista un acord potrivit caruia mai multe lucruri trebuie sa avanseze in paralel: planurile de relansare si monitorizarea efectelor lor in timp real, rezolvarea problemelor din sectorul financiar, reglementarea si reforma institutiilor financiare", a indicat sursa citata, sub protectia anonimatului.

"Comunicatul va insista asupra a ceea ce s-a facut in materie bugetara si monetara, precum si asupra necesitatii de a ne asigura ca aceste planuri vor fi puse in practica. Ulterior, vom analiza daca sunt necesare si alte masuri, dar nu va exista acum un apel pentru adoptarea de noi masuri de sustinere".

In ceea ce priveste FMI, care cere o marja mai mare de manevra pentru sustinerea tarilor aflate in dificultate, "G20 este pregatit sa majoreze resursele Fondului de o maniera semnificativa", dar comunicat nu va anunta o cifra exacta.

Tarile europene doresc sa mareasca resursele FMI de la 250 miliarde dolari la 500 miliarde dolari, in timp ce americanii pledeaza pentru 750 miliarde dolari.

Statele membre G20 nu au ajuns inca la un acord in privinta paradisurilor fiscale, un subiect fierbinte, asupra caruia o serie de economii emergente si-au exprimat deja "reticentele": "este prea complicat, nimeni nu este pregatit pentru asa ceva", a rezumat situatia sursa citata.

Principalul obstacol provine din partea Chinei, care este preocupata sa-si protejeze interesele din pietele financiare din Hong Kong si Macao.

In fine, G20 a cazut de acord asupra obligarii agentiilor de rating de a se inregistra pe langa autoritatile de supraveghere din fiecare tara, masura avand ca scop un control mai mare asupra activitatii acestor agentii.