In acest week-end, ministrii de finante si guvernatorii Bancilor Centrale din grupul celor mai puternic industrializate 20 de tari (G20), se intalnesc pentru a discuta situatia economica mondiala si masurile care trebuiesc luate pentru a mai calma din temerile investitorilor generate de lipsa unui program clar de actiune care sa aiba drept tinta rezolvarea problemei activelor toxice aflate in bilanturile bancilor, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Institute of International Finance, o organizatie care reprezinta cele mai mari banci din lume, a inceput sa faca presiuni asupra oficialilor prezenti la aceasta intalnire pentru a-i determina sa infiinteze asa numitele "Bad Bank", institutii care ar trebui sa cumpere activele toxice detinute de catre banci.

Problema este ca bancile nu vor sa cedeze aceste active pe gratis ci vor sa le vanda la un pret mai mare decat cel a pietei iar guvernele ezita sa cheltuie bani publici pentru a cumpara practic pierderi.

Revenind la intalnirea G20, este evident faptul ca in acest moment exista o divergenta de opinii intre americani si europeni in ceea ce priveste directia de urmat.

Administratia de la Wasinghton, dupa ce a aprobat doua planuri de ajutorare a economiei in valoare de $1.500 Mld, acum spune ca europenii nu au facut destul in acest sens si asteapta de la Bruxelles o crestere a sumei de €200Mld cat reprezinta planul european de contracarare a efectelor crizei economice.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khirs, 'un blog cu atitudine'.