BCR a solicitat Standard&Poor’s sa retraga ratingul bancii pentru datoriile pe termen lung, iar agentia de evaluare financiara a confirmat, vineri, calificativul "BB+" si nu va mai supraveghea institutia de credit din Romania, anunta Mediafax.

Perspectiva ratingului ramane negativa, mentioneaza agentia. S&P a precizat ca BCR nu are emisiuni de obligatiuni evaluate de agentie.

Membra a grupului financiar austriac Erste, BCR este cea mai mare banca din Romania, in functie de active, valoarea acestora depasind 17 miliarde de euro.

Potrivit rezultatelor anuntate de banca pe IFRS, profitul net consolidat al grupului BCR, incluzand venituri exceptionale din vanzarea unor active de 745,9 milioane lei, a urcat in 2008 de peste doua ori, la valoarea record de 2,032 miliarde lei (541 milioane euro), in timp ce activele au avansat cu 9%, la 69 miliarde lei (17,17 miliarde euro).

Profitul net, dupa impozitare si excluzand veniturile exceptionale, a crescut cu 39% comparativ cu rezultatul obtinut in 2007, la 1,286 miliarde de lei (348,8 milioane euro).

Rezultatul net potrivit standardelor romanesti de contabilitate cuprinde si veniturile exceptionale din vanzarea diviziilor de asigurari.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.

O participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).