De cand cu criza, guvernatorii celor mai importante banci centrale din lume se afla in centrul atentiei tuturor si, de asemenea, presiunea care apasa pe umerii acestora este imensa (mai ales asupra sefului FED). Prin urmare, m-am gandit sa va spun cat castiga acesti bancheri si sa vedem daca acest castig compenseaza stresul la care sunt supusi. Sumele mentionate mai jos nu includ nici un fel de beneficii, cifrele reprezentand doar salariul.

Seful FED, Ben Bernanke, a avut un salariu de $191.300 in 2008. Chiar daca aceasta suma pare mica la prima vedere, ganditi-va la milioanele de dolari pe care le incaseaza fostul presedinte al FED, Alan Greenspan din conferintele pe care le sustine. De asemenea, editurile platesc bani grei fostilor presedinti pentru scrierea memoriilor. In SUA, desi functiile publice importante nu sunt platite extrem de bine, dupa ce pleci din respectiva functie devii un om bogat.

Guvernatorul Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet, a castigat 351.816 euro anul trecut. Spre bucuria romanilor platitori de rate, in ultimele luni BCE a redus succesiv dobanda de referinta, aceasta ajungand in prezent la cel mai scazut nivel din istorie, respectiv 1,25%. Aceasta criza economica este prima careia BCE trebuie sa ii faca fata, avand in vedere ca a fost infiintata in 1998.

Mervyn King, guvernatorul Bancii Centrale a Regatului Unit al Marii Britanii a castigat 290.000 de lire sterline anul trecut ($430.000). In acest moment, Marea Britanie trece prin cea mai severa criza de dupa cel de-al doilea razboi mondial, deficitul bugetar va fi urias in urmatorii ani si multe banci au avut nevoie de ajutor pentru a supravietui.

Guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei, Masaaki Shirakawa, a castigat $370.000 in 2007. In ultima perioada, Japonia a fost data drept exemplu negativ cand a fost vorba despre masurile pe care autoritatile unui stat trebuie sa le ia pentru a scoate economia din recesiune. Astfel, economia Japoniei a intrat in criza la inceputul anilor `90 si nu a iesit nici acum. In loc sa le lase sa falimenteze, Guvernul a preferat sa cheltuie sume uriase pentru a salva companiile de la faliment iar aceasta politica a dus la cresterea datoriei publice la aproape 200% din PIB. Spre comparatie, in Romania datoria publica nu trece de 25%.

Jean-Pierre Roth, seful Bancii Centrale a Elvetiei are unul dintre cele mai mari salarii dintre toti guvernatorii, el castigand anul trecut $725.498. Bancile elvetiene au suferit pierderi foarte mari datorita expunerilor pe piata din SUA si in plus, la presiunea G20, sistemul bancar elvetian va renunta partial la legendarul secret bancar, secret care a facut ca multi dintre bogatii lumii sa se ascunda de fisc depunandu-si banii in bancile elvetiene.

Mark Carney, Guvernatorul Bancii Centrale Canadiene a castigat aproximativ $350.000 anul trecut. Canada este una dintre tarile care nu a suferit foarte mult de pe urma acestei crize insa Guvernul a anuntat totusi un program de relansare a economiei in valoare de $40 miliarde. Trebuie subliniat faptul ca 2009 va fi primul an cu deficit bugetar de dupa 11 ani de excedent. In aceste conditii, desi jobul lui Carney este incomparabil mai lejer din punctul de vedere al stresului, acesta castiga aproape de doua ori mai mult decat Bernanke.

Mario Draghi, Guvernatorul Bancii Nationale a Italiei a castigat anul trecut aproximativ 500.000 de euro, fiind cel mai bine platit guvernator al zonei Euro. Italia, tara ce are o datorie publica extrem de mare (cea mai mare din UE, respectiv 110% din PIB) se confrunta in acest moment cu riscul cresterii influentei mafiei care, dispunand de lichiditati, ii poate ajuta pe cei care au nevoie de bani dar carora bancile le refuza creditarea. Conform unei surse citate de France Press, mafia italiana are o cifra de afaceri anuala de 170 miliarde de euro si un profit de 70 de miliarde.

Guy Quaden, guvernatorul Bancii Centrale a Belgiei este foarte bine platit comparativ cu marimea tarii si influenta pe care Belgia o are in cadrul UE. Acesta a castigat anul trecut 472.790 euro, situandu-se pe locul doi dupa Draghi dar mult inaintea guvernatorilor bancilor din Germania, Franta sau Anglia.

Cel mai bine platit guvernator de banca centrala din lume este Joseph Yam din Hong Kong, care a castigat anul trecut $1,32 milioane.

Sa spunem cateva cuvinte si despre dl Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. In 2007, acesta a castigat aproximativ 90.000 de euro insa in 2008 si-a trecut salariul la secret. Spre comparatie, conform mai multor studii, in mediul privat, un CEO al unei banci de top castiga in Romania intre 150.000 si 250.000 de euro doar din salariu, respectiv de 2-3 ori mai mult decat dl Isarescu. In SUA, acest multiplu sare de 10 (atentie, este vorba doar despre salariu) iar in zona Euro, sefii de banci private castiga si ei de 3-5 ori mai mult decat Trichet. Spre exemplu, seful Erste Bank a avut anul trecut un salariu de 1,2 milioane euro.

Vi se pare mare salariul lui Isarescu? Mie nu si cred ca Mugur Isarescu este unul dintre putinii romani aflati in functii publice care isi merita salariul.

Sursa: unu, doi

Citeste si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.