"Sigur ca fondurile europene sunt tentante, dar va asigur ca sunt foarte greu de liuat, cu toate simplificerile facute de minister. Cred ca pentru a supravietui in criza va trebui sa ajungeti la un pact cu bancile. Pactul acesta nu e greu de facut" - a declarat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu la conferinta "O noua strategie intr-un an de criza" - dedicata finantarii sectorului IMM. La eveniment vor mai lua cuvantul Aurel Saramet, presedintele Fondului de garantare pentru IMM, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM, Cristiana Gociu, director general Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Cristian Pirvan, secretar general AOAR

Declaratiile lui Adrian Vasilescu:

  • In Romania am avut timp de aproape 10 ani o primavara pe care am pierdut-o. Din anul 200, intr-o situatie mondiala absolut noua, au aparut foarte multi bani, iar in conditiile in care Romania a avut perspectiva de aderare la UE si mai ales dupa 1 septembrie 2007 cand m trecut la convertibilitatea leului au intrat bani in valuri, in societatea romaneasca.
  • Am fost in 2 tabere diferite, BNR era pe post de observator si in confitiile in care nici marile intreprinderi si nici IMM nu reuseau sa adune din piata acesti bani BNR era nevoita sa scoata de pe piata acesti bani - a fost nevoita sa faca o antrepriza, o pensiune pentru supralichiditate.
  • Acum suntem intr-o situatie noua, criza a fcaut ca banii sa fie mai putini, mai scumpi si mai greu de obtinut. Sunt bani de la UE , 30 de miliarde pe care economia trebuie sa-i ia acum. Sigur ca sunt mai tentanti dar va asigur ca sunt foarte greu de luat, cu toate simplificarile pe care le incearca ministerul.
  • Cred ca pentru a supravietui incriza va trebui sa ajungeti la un pact cu bancile. Pactul acesta nu e greu de facut.
  • Nu suntem intr-o situatie foarte dificila. Bancile noastre sunt toate in picioare. Sigur, intre voi si banca exista o bariera de neincredere; s-a creat o situatie grava in ce priveste combustibilul <>
  • BNR nu are foarte multe parghii de a interveni in aceasta situatie. Ea este obligata prin lege sa supravegheze sistemul bancar si iata ca Dumnezeu ne-a ajutat sa nu inregistram probleme grave, avem insa problema neincrederii.
  • Cel putin ani buni, de aici incolo, nu a va mai fi ce a a fost.  
  • De aici inainte bancile vor trebui sa fie mai prudente. Banca Nationala a scazut dobanda, dand un mesaj de incredere. Banca Centrala Europeana vede un pericol pe care deocamdat noi nu-l intrezarim: vede deflatia. BCE a dus dobanda jos, fiindca se teme de deflatie.
  • Pentru banca este foarte important pretul cu care cumpara ca sa stabileasca pretul cu care vinde. Si aici e o problema de cantar, iar bancile au grija sa mentina o marja uneori poate prea mare.
  • Pana in momentul de fata, tare mi-e teama ca in primul trimestru s-ar putea sa ne trezim cu un PIB cu minus. Daca vom avea un al doilea trimestru cu crestere negativa, atunci am putea trage concluzia ca vom intra in recesiune. Ar fi foarte bine daca n-am intra in aceasta capcana. Este foarte important mesajul emotional, legat de recesiune.
  • Pe noi criza ne-a lovit punctual: s-au imputinat banii din banci, s-au restrans exporturile, si mai mult au scazut importurile. Acestea 2 cumulate sunt un semnal grav: se manifesta in contul curent al balantei de plati exerne. Am ajuns la o descrestere foarte mare. Nu este bine ca scad exporturile. Un deficit mic facut cu exporturi care scad nu este un
  • Prima problema a Romaniei este cum redresam exporturile, apoi putem ajunge la redresarea PIB astfel incat sa nu incheiem anul pe scadere.
  • IN BNR este un pariu: Guvernatorul mizeaza ca nu vom avea descrestere anul acesta, chiar daca vom avea 2 trimestre cu minus.

Radu Ghetea:

  • Cu siguranta bancile vor face pasul 2 - reducerea dobanzilor la credite. Scopul bancilor este activitatea de creditare. Sunt convins ca in perioada urmatoare vom asista la reducerea dobanzilor. Vom vedea ca nu mai apar reclame asa multe cu atragere de depozite la dobanzi inalte si apoi reducerea dobanzilor la credite.
  • Am facut o solicitare la BNR sa schimbe regulamentul de provizionare. In final, acum 7-8 zile a fost modificat regulamentul de provizionare astfel incat cu data la care fiecare banca primeste aizul BNR bancile pot sa deduca din expunerea bruta pana la 25% din garantiile reale pe care le are in spate.
  • BNR a fost de acord sa vedem care este efectul. primul efect - sunt banci care au obtinu deja avizul; asta inseamna ca vor fi mai relaxate; as indrazni sa spun si ca [rincipalul contribuabil la buget, sistemul bancar, care nu a inregistrat profit per total; in acest context se vor relua pe profit o parte din provizioanele facute pe primul trimestru.

Adrian Vasilescu: De foarte multa vreme sa vantura aceasta idee, ca din cauza provizioanelor nu este profit. Sigur ca mai pierzi din profit, dar nu este principala cauza, cauzele sunt mai multe.

Radu Ghetea: Daca analizati toate profiturile facute de banci de acum 3 ani, inclusiv anul trecut, o sa vedeti ca majoritatea banilor au intrat in majorarea capitalului. Sunt peste 20 de majorari de capital la nivelul bancilor.

Vasilescu: Banii de la FMI au intrat toti la BNR in rezerva si sunt folositi pentru finantarea rezervei. Reducerea Rezervelor minime obligatorii se va face treptat.

Aurel Saramet (presedinte Fondul National de Garantare pentru IMM):

  • - peste 80% sunt garantii acordate pentru credite vechi - liniile de credit sunt linii de subzistenta, nu pentru dezvoltare economica.
  • - daca am face o analiza mai atenta ar trebui sa retinem ca popoarele inteligente aleg optiunea dezvoltarii.
  • - din cele 130 milioane euro garantii acordate, 80% sunt credite de existenta. In aceste 80% din societati, jumatate din ele, daca ne uitam pe bilant, daca admitem ca indeplineau aceste conditii;
  • - cererile de executare a garantiilor, de catre banci, au crescut de 4 ori, ajungand la 7,5 mil euro plati nerambursate de catre clienti. 
  • nu se comunica intre membrii echipei care trebuie sa promoveze fondurile structurale
  • 25% din proiecte sunt respinse pentru ca nu sunt bancabile. A fi eligibil din punct de vedere al UE este diferit - din pacate - de ce inseamna eligibil din punct de vedere bancar.