Scaderea economiei mondiale da semne de temperare, iar o revenire ar putea avea loc la sfarsitul acestui an, a declarat vineri Angel Gurria, seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), potrivit Newsin care citeaza Reuters. El a spus ca exista semne in toata lumea, de la vanzarile de case din Statele Unite, la exporturile din China, care arata ca economia mondiala nu mai este in scadere.

Seful OCDE este de parere ca economia Statelor Unite va reincepe sa creasca inaintea celei europene, datorita pachetului masiv de stimuli financiari implementat de oficialii de la Casa Alba.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.

Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.

Gurria a spus ca sunt sanse minime de reducere a ratingurilor tarilor dezvoltate, precum Marea Britanie si Statele Unite, de catre agentiile de evaluare.