Banca ABN Amro, controlata de guvernul olandez, a inregistrat pierderi dupa plata taxelor de 886 milioane de euro in primul trimestru, in contextul achizitiei de catre Royal Bank of Scotland, potrivit Reuters. Saptamana trecuta, grupul financiar a anuntat ca intentioneaza sa reduca cu 4.000 - 5.000 numarul locurilor de munca si sa scada cheltuielile cu pana la 1,3 miliarde de euro in urma procesului de fuziune cu Fortis Bank Olanda.

ABN Amro a fost preluata in anul 2007 de un consortiu format din RBS, Fortis si Santander pentru 70 miliarde de euro. In urma unei crize de incredere, guvernul olandez a preluat in luna octombrie a anului trecut operatiunile locale ale Fortis, printre care participatii la ABN, cu 16,8 miliarde de euro.

Autoritatile olandeze au promis sa uneasca operatiunile celor doua entitati, pentru ca dupa 2011 sa privatizeze grupul creat.

Operatiunile ABN Amro din Romania au fost preluate de Royal Bank of Scotland. In luna februarie, RBS a anuntat vanzarea activelor din mai multe state, printre care si Romania. Planul prezentat de grup prevede impartirea afacerilor in 3 grupe de importanta. Prima grupa este cea a pietelor strategice pentru grupul britanic, care vor fi pastrate. A doua este grupa afacerilor care sunt pasibile "reorientarii", iar pentru a treia, care include si RBS Romania, banca din Marea Britanie "cerceteaza oportunitatile unui nou actionariat". In afara de Romania, in grupa a treia mai sunt incluse, printre altele, Slovacia, Portugalia, Argentina si Noua Zeelanda.