Iata ca incep sa apara semne de intrebare asupra cat de viabile mai sunt consiliile monetare din tarile baltice. Balticii au incercat sa evite devalorizarea beneficiind de un FMI (prea) ingaduitor si incercand sa reduca cheltuielile publice. Austeritatea bugetara este greu de implementat; in Romania, retorica despre reducerea costurilor bugetare a fost deja uitata.

Astfel, odata cu oprirea fluxurilor de euro, consiliile monetare ale balticilor au devenit neviabile; imprumutul FMI le-a mai prelungit viata, dar nu e o solutie pe termen lung. Esecul consiliilor monetare ale balticilor ar genera nervozitate printre investitori si o aversiune crescuta la risc pentru toata zona economiilor emergente din estul Europei.

Inapoi la Romania, vedem ca dupa doua luni de reducere semnificativa a numerarului din circulatie (luni cand inflatia a revenit imediat pe scadere), din luna aprilie s-a pus in functiune tiparnita si pentru populatie. Nu e nimic ciudat aici; Adrian Vasilescu a declarat public ca emisiunea monetara este corelata cu intrarile / iesirile de euro. Tehnic, avem si noi un consiliu monetar flexibil.

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.