Ce se petrece azi pe taram economic este un lucru de neinteles pentru marea majoritate a cetatenilor. Pe deasupra tuturor falfaie tot felul de laureati Nobel care-si dau cu parerea si dau impresia ca inteleg ce se petrece.

Trist este ca nici acestia nu stiu ce se petrece. Stanga chiuie ca e sfarsitul capitalismului dar habar n-are ce sa puna in loc. Obama nationalizeaza sau finanteaza tot ce vede prabusit. Liberalii elimina Statul din economie. Fiecare doctrina are propriile solutii.

Toate aceste "solutii" privesc economia ca pe un sistem care le sta la indemana si pe care pot sa-l influenteze, ba, mai mult, sa-l conduca intr-o directie dorita. Si sa aduca economia intr-un punct de echilibru. Intr-un punct in care e posibila previziunea, dezvoltarea cu rate de crestere cunoscute, in care teoriile economice functioneaza.

Nimic mai fals. Economia este un sistem deschis influentat de politicieni, Stat, isterii media, dezvoltare tehnologica, ganditori charismatici, afaceristi geniali sau verosi si mai stiu eu ce.

Complexitatea sistemului economic mondial este atat de mare incat chiar daca regulile de functionare ar fi cunoscute si intelese, nu este cazul, toate influentele cunoscute, nu este cazul, si luate in calcul, imposibil, sistemul, in sine, dupa un timp, ar conduce la evolutii haotice si deci impredictibile.

Modelele actuale, care simplifica realitatea, care cauta echilibre, nu mai sunt adaptate realitatii. Intrebarea e ce se poate face sau daca se poate face ceva?

Raspunsul la aceste intrebari este ca nu se prea poate face nimic. Se poate incremeni sistemul printr-o idee de economie dirijata total. La un moment dat sistemul o sa fie aruncat la gunoi de miscarile sociale. Cum a fost comunismul. O asemenea solutie n-o sa apara decat prin forta.

Orgoliul omenesc o sa ne arunce in toate fundaturile in care poate nu intram sau o sa ne scoata din fundaturi in care sistemul ne ducea. O sa avem tot felul de guru economici care din intamplare au avut dreptate si au dat cu batul in balta data viitoare. O sa avem tot felul de politicien "salvatori". De fapt totul e un joc al intamplarii.

Lumea in care traim e condusa de haosul determinist, cine nu stie exact ce inseamna matematic sa sara propozitia asta. Statul trebuie sa asigure justitia, securitatea, educatia, sanatatea, relatiile externe, sa blocheze monopolurile, sa incurajeze dezvoltarea de noi afaceri prin reduceri de impozite, sa impuna un set simplu de reglementari pentru sistemul bancar si atat. Orice alta interventie este inutila, consumatoare de bani si fara final cunoscut. Asta nu e un argument liberal ci logic si pragmatic si care tine de natura prea complexa a lumii globale in care traim, peste puterea noastra de intelegere si interventie.

Statul este, de cele mai multe ori, cu o viteza in minus fata de economie, este prea greoi, prea birocratic si la fel de necunoscator ca toti ceilalti. Singura lui putere reala este de a influenta masiv economia. Directia este doar un joc de noroc. Merge in jumatate din cazuri, face rau in cealalta jumatate.

N-o sa ne invatam minte sa lasam economia in pace, suntem prea orgoliosi. Si inainte de a trage in pianist cititi aici, aici sau aici.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.