Exista, desigur, o cauza a fiecarei manifestari. Orice eveniment este declansat de o actiune sau de un cumul de actiuni. Sunt notiuni axiomatice cu care suntem in totalitate de acord inca din antichitate. Translatata in plan economic, legea cauzalitatii isi dovedeste pe deplin eficienta. Numai ca, dorinta noastra de a identifica intotdeauna cauza care sta la baza unei realitati ne conduce catre concluzii aberante. Asa apar stirile de genul "U.S. Stocks Fall on Concern Over Rise in Bond Yields, Higher Energy Costs" sau mai mioriticul comentariu "banii au iesit din RRC si intra in SIF-uri". De multe ori, concluzii de acest gen starnesc zambetele initiatilor in timp ce unii chiar le iau in serios.

A devenit aproape un loc comun identificarea punctului terminus al crizei cu momentul in care preturile marfurilor vor creste. Cum asta s-a cam intamplat in ultima perioada, agentiile de presa si analistii de complezenta s-au si grabit sa anunte cu surle si trambite sfarsitul crizei. Nu conteaza ca marea majoritate a indicatorilor fundamentali arata prost, ca falimentele au ajuns stiri banale sau ca tensiunile sociale se indreapta catre zona de alerta. Au crescut marfurile, e clar: criza a trecut.

Pentru a intelege mai bine ce se intampla, nu trebuie decat sa privim datele fundamentale. In cazul de fata se constata o crestere brusca a importurilor chineze de materie prima. Asa s-a ajuns ca in ultimele luni sa se importe o cantitate dubla de carbune fata de varful din ianuarie 2007, o cantitate de otel cu 50% mai mare decat varful din iunie 2007 sau o cantitate de cupru cu ~ 30% mai mare decat varful din martie 2007. Asistam asadar la stabilirea unor recorduri absolute ale Chinei in ceea ce priveste achizitiile de materie prima. Ceva mai "modeste", importurile de petrol abia au atins aproximativ 85% fata de varful din martie 2007. Aceste stiri au stat la baza analizelor prezentate peste tot in media. De-aici "analistii" au trans concluzia ca asistam la o recuperare in forta.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.