Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni titluri de stat cu maturitate la sase luni de 1,477 miliarde de lei, la un randament mediu anual de 10,87%, in scadere fata de cel acceptat la licitatia anterioara, potrivit NewsIn. Finantele au atras cu 26% mai putin decat valoarea de doua miliarde de lei anuntata initial, iar randamentul maxim acceptat a fost de 11% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 2,88 miliarde lei.

La sedinta similara din 15 iunie, MFP a plasat certificate de trezorerie cu discount, cu maturitate la sase luni, in valoare de 1,947 miliarde lei, la un randament mediu anual de 11,04%.

Finantele si-au propus sa atraga in iulie 7,5 miliarde lei, dupa ce in primele sase luni din acest an, MFP a atras 40,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, de peste trei ori mai mult decat in intreg anul 2008.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) sau 24,3 miliarde lei pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara saptamana trecuta ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din PIB, potrivit primelor evaluari, sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.