Una dintre partile bune ale crizei este aceea ca ne forteaza sa fim mai responsabili. Confruntati cu o scadere economica record, cu un somaj in crestere si cu perspective nu tocmai roz, se pare ca romanii au inceput sa realizeze importanta existentei unor economii personale la care sa apeleze in vremuri dificile.

Conform Institutului National de Statistica, in primul trimestru al acestui an, la un venit mediu lunar pe persoana de 780 de lei, fiecare roman a pus deoparte 11.9% sau 93 de lei. Anul trecut, suma era de doar 66 de lei sau 9.6% din venit.

Desi diferenta nu pare mare, trebuie sa intelegem pe de o parte, ca rata economisirii nu poate creste spectaculos intr-un timp atat de scurt, iar pe de alta parte, este de apreciat faptul ca romanii au pus mai multi bani deoparte fata de anul trecut desi intre timp leul s-a devalorizat, dobanzile la credite au crescut, somajul a crescut si el iar situatia economica generala s-a inrautatit semnificativ. Click pe graficul de mai jos pentru a vedea cum au evoluat veniturile si cheltuielile pe cap de locuitor in ultimele 5 trimestre.

Evolutia veniturilor si a cheltuielilor in RON pe cap de locuitor
Evolutia veniturilor si a cheltuielilor in RON pe cap de locuitor
Foto: Khris.ro

In primul trimestru, media economiilor pe familie a fost de 272 lei pe luna, insa sumele difera semnificativ cand vine vorba despre banii pusi deoparte de familiile ce locuiesc in mediul urban, respectiv 342 lei/luna, si cei din mediul rural, care pun deoparte doar 181 lei.

Avand in vedere ca in medie, fiecare dintre cei 21.5 milioane de romani a pus deoparte in primele trei luni cate 93 de lei pe luna, suma totala economisita in primul trimestru este de 6 miliarde de lei sau 1.4 miliarde de euro. Anul trecut, suma a fost de doar 4.2 miliarde lei, sau 1.1 miliarde euro.

Dupa cum spuneam, are si criza partile ei bune. Gasiti comunicatul INS aici

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.