Expunerea totala a guvernului american la criza financiara s-ar putea ridica la 23,7 mii de miliarde de dolari, conform unui raport al autoritatii de supraveghere a programului de stabilizare a sectorului financiar (TARP -Troubled Asset Relief Program), transmite NewsIn care citeaza BBC News. Aceasta estimare reprezinta expunerea totala la care s-ar putea ajunge in cazul in care toate partile care si-au oferit sprijinul ofera fondurile maxime alocate.

Suma avansata de autoritate include toate initiativele Federal Reserve si ale guvernului american de a stabiliza economia.

"De la programele ce presupun infuzii masive de capital catre sute de institutii financiare, la programe de modificare a termenilor prin care se pot oferi credite ipotecare, la parteneriate public-private ce utilizeaza zeci de miliarde de dolari de la contribuabili pentru a achizitiona active toxice de la banci, TARP s-a transformat intr-un program cu o amploare si complexitate nemaivazute", a declarat Neil Barofsky, inspector general in cadrul acestei autoritati.

Acesta a precizat insa ca programul TARP reprezinta doar o parte a efortului de salvare a economiei americane.

"Pe cat de masiv si important este programul stabilizare a sectorului financiar, acesta este doar o parte a unui efort guvernamental de a stabiliza si sustine sitemul financiar. Expunerile totale ale guvernului federal s-ar putea ridica la 23,7 mii de miliarde de dolari", a adaugat responsabilul american.

Barofsky a declarat ca orice judecata cu privire la eficienta programului TARP ar trebui sa fie facuta in contextul efortului guvernului american de a sustine revenirea economica.

Totodata, acesta a criticat guvernul pentru ca a ignorat "in mod repetat" recomandarile autoritatii de supraveghere privind transparenta utilizarii acestor fonduri.