Cu ceva timp in urma, am scris despre notiunea de “negative equity”, respectiv situatia in care se afla cei ce au luat un credit ipotecar de la banca iar acum, pe fondul scaderii preturilor, soldul creditului este mai mare decat valoarea imobilului.

Atunci cand datorezi bancii mai mult decat detii, se pune intrebarea daca iti mai platesti ratele, sau lasi banca sa te execute. In SUA, conform unor date facute publice de site-ul Zillow.com, 22% dintre americanii care detin o ipoteca sunt in situatia de a avea un equity negativ.

Doua universitati americane au realizat un studiu potrivit caruia 26% dintre cei care nu si-au mai platit ratele au facut-o voluntar, desi si-ar fi permis sa continue plata acestora.

Cu toate acestea, desi perceptele morale ii impiedica pe majoritatea celor care au datorii sa intrerupa voluntar plata ratelor, moralitatea acestora incepe sa se clatine pe masura ce suma care reprezinta acel “negative equity”, se mareste.

Astfel, la un minus de $50.000, 7% dintre cei cu percepte morale ar inceta platile catre banca chiar daca si-ar permite sa plateasca ratele, la $100.000 procentul creste la 22%, iar la un minus de $300.000, 38% ar uita de moralitate si ar lasa intentionat banca sa ii execute.

Dintre cei care nu au percepte morale, la un minus de $50.000, 22% ar stopa intentionat platile catre banca, la $100.000 procentul creste la 41%, iar la minus $300.000, aproape doua treimi dintre cei cu datorii nu ar avea remuscari sa falimenteze voluntar.

Din acest studiu intelegem ca atunci cand vine vorba de bani, in cazul multor americani moralitatea trece pe locul doi, calculele economice inlocuind perceptele morale.

Ar fi interesant un asemenea sondaj si in Romania, insa sunt convins ca in proportie covarsitoare, romanii nu vor accepta sa inceteze voluntar plata ratelor, fiind cunoscuta legatura stransa dintre roman si proprietate. In plus, la noi nu exista conceptul de “faliment personal”, iar cei care se afla in situatia de a avea un negative equity si care vor fi executati de catre banci, vor fi urmariti toata viata de “portarei” pentru recuperarea datoriilor.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.